Het actieve leven

Hoe ontwikkel je een professioneel ritme na je studie?

Ben je net klaar met je studie en wil je meteen aan de slag en de routine van het werkleven aannemen? Hier volgen enkele tips om na je studententijd een goed werkritme te ontwikkelen.

1/ Verlaat het huis 

Dit is waarschijnlijk een van de eerste dingen die je moet doen nadat je afstudeert. Als je het huis verlaat, ben je niet meer afhankelijk van je ouders en word je 100% onafhankelijk. Natuurlijk brengt dit grote veranderingen met zich mee, dus bereid je vertrek goed voor en neem deze stap met lichte stapjes. Als je er niet klaar voor bent, ga dan niet meteen weg. Bereid je beetje bij beetje voor op dit moment.

2/ Ga co-housen met andere jonge werknemers 

Als je bang bent dat je je eenzaam zal voelen als je het huis verlaat, kan je misschien kiezen voor een gedeeld appartement met jonge werknemers in plaats van alleen een appartement te huren. 

Dat heeft allemaal voor – en nadelen: het is een beetje zoals wonen op kot, behalve dat je nieuwe vrienden allemaal werken. Dat is een groot pluspunt als je weg wilt uit het routine: werken, slapen, werken. 

Met volwassen huisgenoten kan je een werkritme ontwikkelen op basis van dat van hen, waardoor je je gemakkelijker kan oriënteren en je vervolgens je eigen routine kan creëren, afhankelijk van je behoeften.

3/ Inschrijven bij een uitzendbureau

Om deze routine te hebben, moet je een job vinden! Ga je inschrijven bij een uitzendbureau in jouw regio (VDAB, Randstad…) zodat je op een goede manier aan je zoektocht naar werk kan beginnen. 

Inderdaad, zonder inkomen is het moeilijk om je huur te betalen… 

Als je je gaat inschrijven, aarzel dan niet om informatie te vragen. Er worden altijd een reeks cursussen en ondersteuning aangeboden aan jonge afgestudeerden om hen te helpen bij het indienen van je sollicitatie en het vinden van de job die bij je past. 

4/ Sta vroeg op 

Tot slot, een envoudig maar essentieel adives: een goed professioneel ritme hangt af van een geijkte (en vaak vroege) planning. De meeste Belgische werknemers – en dat geldt zeker voor jou, tenzij je ‘s nachts werkt – beginnen hun werkdag ‘s ochtends vroeg

Vroeg leren opstaan en niet meer uitslapen zoals vroeger, omdat je pas om 11 uur les had, is geen optie meer… Sta nu al vroeg op. Zo heb je al een gezond ritme om naar je werk te gaan als je eenmaal aangenomen bent. 

In de tussentijd kan je altijd profiteren van vroeg op te staan om activiteiten te doen die je leuk vindt en die je gelukkig maken.

​​Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Journaliste freelance - "Hâte-toi de bien vivre et songe que chaque jour est à lui seul une vie", Sénèque

What's your reaction?

Related Posts

Une petite notification ? OK Pas tout de suite