in

Help, ik weet niet wat ik wil studeren!

@Pexels- Cottonbro

Je bent afgestudeerd van je middelbare school, je hebt de langste zomervakantie ooit achter de rug, het is bijna september, maar je weet nog altijd niet wat je gaat studeren… Al jouw vrienden hebben hun beslissing al gemaakt, maar jij twijfelt nog megahard. In dit artikel vind je drie tips om de juiste keuze te maken! 

1/ Doe een studiekeuzetest

Deze testen zijn echt een geschenk uit de hemel! Het gaat zo: je beantwoordt enkele vragen over je persoonlijkheid en je interesses en op het einde krijg je een persoonlijke analyse. Daarin staan een paar suggesties van opleidingen die je zou kunnen volgen op basis van de antwoorden die je hebt gegeven. Let op: dat is totaal niet bindend, het is maar een test. Maar het kan wel een goed beeld geven voor jezelf. 

Dit zijn een paar voorbeelden

2/ Praat met studenten

Praten is belangrijk in alle situaties, dus ook in deze. Eerst en vooral moet je praten met je dichte familie en vrienden. Zij kennen jou, naast jezelf, het beste en kunnen misschien inschatten welke richting goed bij jou zou kunnen passen. 

Als je al enkele opleidingen in je hoofd hebt, kan je praten met studenten die deze richting al volgen. Je kan vragen stellen over de inhoud van de cursussen, de docenten, de studiedruk… Op die manier kan je wat meer inzicht krijgen in de opleiding en misschien nog één opleiding overhouden?

3/ Overloop al de opties

Er zijn duizend en een verschillende opleidingen in Vlaanderen en dat allemaal in verschillende steden, dus we begrijpen volledig dat het een moeilijke keuze kan zijn. Iedere universiteit of hogeschool heeft een website met daarop alle opleidingen. Trek wat tijd uit om alle websites te bekijken en schrijf de voordelen en de nadelen op van elke opleiding die je interessant vindt. 

Misschien krijg je daardoor een beter beeld van welke opleiding het beste bij jou past?

Een studiekeuze maken is niet gemakkelijk, voor niemand. Je kiest tenslotte hoe jouw toekomst er zal uitzien op 18-jarige leeftijd en dat is een grote stap. Denk goed na over jouw keuze, maar weet ook dat het niet erg is als je het niet van de eerste keer juist hebt. Leren is een proces en dat gaat volgens jouw eigen tempo. Hopelijk hebben deze tips jou toch een beetje verder geholpen.

Volg ons op Instagram!

What do you think?