Het actieve levenWerken

Eerste date of eerste job: de overeenkomsten

Ik moet bekennen dat ik soms wel eens wegdroom bij artikelen uit vrouwenbladen waarin men praat over internetdating. Als ik er eentje lees, merk ik dat hun beschrijving heel erg lijkt op wat ik ervaar… in de zoektocht naar een job. Want ja, een job vinden is al evenveel gedoe als liefde vinden. Ik zal je even mijn tegenslagen als persoon in de liefde en werkzoekende uitleggen. 

De liefde is zoals op het werk

Weet je wat er zo moeilijk is aan het zoeken naar een job en tegelijkertijd naar liefde? Het is de valse hoop en de valse plannen die je opgedrongen krijgt. We kunnen dus eigenlijk stellen dat solliciteren hetzelfde is als een bericht sturen naar de persoon waarmee je matcht op een dating app. Wat verwachten we op beide terug? Een antwoord. Het is eenvoudig: één bericht of e-mail verzonden staat gelijk aan één bericht of e-mail ontvangen. 

De wind der liefde, de non-respons van een werkgever

Ik zou de bedrijven die op mijn aanvragen reageren, kunnen feliciteren en super blij zijn dat mijn crush op mijn bericht reageert. (Het gaat hier over slechts 20% van de werkgevers (ja, ik hou een excel bij) en ongeveer 50% van de potentiële lovers). Ik vind reageren normaal. Moeten we dus dingen die normaal zijn, feliciteren? 

Als we een spontane sollicitatie versturen en het bedrijf ons dus niets heeft gevraagd, kan ik het gebrek aan reactie begrijpen. Hetzelfde kunnen we zeggen over een random bericht op Facebook van iemand die we eigenlijk niet kennen.
In dit geval is het bedrijf echter wel op zoek naar een profiel zoals het mijne en vraagt het om een sollicitatie. Uit de Tinder-match kon ik afleiden dat we beiden graag praatten met elkaar. Waarom krijg ik dan plots, in beide gevallen, geen antwoord meer?

Je zou eventueel kunnen stellen dat bedrijven weinig tijd hebben. Maar wij, als werkzoekenden, besteden veel tijd aan het schrijven, lezen en herlezen van onze sollicitatie. Ook kennen we allemaal de stress die gepaard gaat met het verzenden van een eerste berichtje: “Hoi, hoe gaat het?”. “Als ik dit stuur, zullen ze waarschijnlijk nooit antwoorden…” In plaats daarvan praat ik over de foto van hem op het strand. Nee, dat is misschien net iets te gewaagd. De sollicitatiebrief zal toch doordachter moeten zijn dan het eerste berichtje. 

Het is moeilijk om geen antwoord te krijgen van zowel potentiële liefjes als werkgevers. Ik krijg eigenlijk nog liever een “Nee” dan niets. Maar ik kan de onverschilligheid wel begrijpen en het zelfs vergeven. Niemand hoeft zich te verantwoorden. We hebben met beide (nog) geen directe relatie. 

Breadcrumbing: ghosting op het werk en in de liefde

Wat ik niet goedkeur zijn bedrijven en potentiële liefdes die ghosten of breadcrumben. Deze termen worden meestal gebruikt in de context van de liefde, maar je zal zien dat ze ook van toepassing zijn in de professionele wereld (daarom dat ze in dit artikel zitten, duh).

De Ghoster is degene die een eerste date of een eerste gesprek aangaat met ons en dan niets meer van zich laat horen. Hij beantwoordt onze berichten of e-mails niet meer. 

De Breadcrumber is degene die ons wat broodkruimels geeft (vandaar de naam) om ons hoop te geven en ons alert te houden. Hij houdt contact met ons, maar vertelt ons nooit duidelijk hoe de vork in de steel zit. 

Deze praktijken zijn respectloos. Na een date wachten we op een klein berichtje dat zegt “Bedankt voor de avond”. Na een sollicitatiegesprek zetten we onze GSM op luid op de dag dat ze ons zouden terugbellen. 

Niemand is verplicht om ons aan te nemen, maar dat ze ons gewoon als mensen behandelen en ons zeggen dat ze niet verder zullen gaan met ons, zou wel mooi zijn. Ook kunnen we ook geen liefdes dwingen om in een relatie te blijven waar ze niet gelukkig zijn. Vind je het niet grappig dat zo’n totaal verschillende werelden, een persoonlijke en een professionele, zo op elkaar lijken? In beide gevallen heb ik me aan deze gelijkenissen gestoord en ben ik vaak teleurgesteld geweest. 

 Hoe kunnen we de hoop hoog houden? Kijk maar naar alle koppels om je heen en de bedrijven die tonnen werknemers hebben die onze economie vormen. Natuurlijk zijn er niet alleen minnaars en werkgevers die ghosters of breadcrumbers zijn. Het is aan ons om het gezelschap en de liefde te vinden die we verdienen. We gaan op zoek naar Liefde met de hoofdletter L en Werk met de hoofdletter W.

Volg ons op Instagram en TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

No Content Available
Une petite notification ? OK Pas tout de suite