Je gaat op kot wonen en samen met je kotgenoten maak je je klaar voor een jaar vol projecten, studeren, en waarschijnlijk ook feestjes. Met onder meer het ordenen van je cursussen, je studentenjob en misschien zelfs een stage zal je ook veel aan je hoofd hebben. Maar heb je al nagedacht over hoe jullie zullen omgaan met het afval in de gemeenschappelijke ruimtes? In studentenkoten wordt er soms helemaal niet gesorteerd, maar met een paar wijzigingen kan je snel enkele eenvoudige gewoontes aannemen die het verschil zullen maken. Samen met Fost Plus geeft Kotplanet je enkele tips om van start te gaan!
1/ Plaats geschikte vuilnisbakken in de gemeenschappelijke ruimtes
Om te beginnen is het belangrijk om de juiste hulpmiddelen bij de hand te hebben. Plaats geschikte vuilnisbakken in de gemeenschappelijke ruimtes van je kot: één voor de blauwe zak, één voor organisch afval (als dat in jouw studentenstad beschikbaar is), één voor papier en karton, en één voor restafval. Denk er ook aan om een vuilnisbak of doos te voorzien voor glazen flessen en bokalen als dat nodig is. Vaak denk je dat er niet genoeg ruimte is om je afval te sorteren in de gemeenschappelijke ruimte, maar samen zullen jullie zeker een manier vinden om de keuken zo in te richten dat er plek is voor vier vuilnisbakken. Label ze allemaal goed zodat het sorteren correct gebeurt.
Vergeet niet dat de blauwe zak cruciaal is en dat het geen verzamelzak is! Alleen plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons mogen erin (zie PMD). Als er andere dingen in deze zak terechtkomen, worden ze als restafval verbrand. Dit voorkomt niet enkel dat er waardevolle materialen via andere inzamelingen worden gerecycled, maar ook – en nog erger zelfs – dat er storing of brand veroorzaakt wordt in de sorteercentra. Het is dus essentieel om vanaf het begin goed te sorteren!
2/ Let op batterijen en accu’s
Toch kan je niet zomaar alles weggooien in één van de vier genoemde vuilnisbakken. Dat is het geval voor batterijen en accu’s, en jij hebt er waarschijnlijk wel enkele op kot liggen. Deze moet je inleveren bij specifieke inzamelpunten, die vaak te vinden zijn in supermarkten, elektronicawinkels of zelfs bij sommige universiteiten en hogescholen.
3/ Sorteer geleidelijk aan
Een van de beste gewoonten die je kan aannemen, is om je afval geleidelijk aan te sorteren. Aan het begin van het jaar kan je hier al eens over nadenken. Het is een simpele gewoonte die ervoor zorgt dat je later geen fouten maakt bij het sorteren. Als je je afval laat staan, loop je het risico alles uit gemak of luiheid (oeps) in één bak te gooien. Door er meteen mee te beginnen, kan je jezelf en je kotgenoten dat eindeloze opruimwerk aan het einde van het jaar besparen.
Zodra je er, net als thuis, aan gewend bent, houd je best toch een oogje in het zeil wat betreft de blauwe zak. Leer het jezelf aan om elke verpakking te controleren voordat je deze weggooit. Is het een plastic verpakking, metalen verpakking of een drankkarton, dan sorteer je deze in de blauwe zak. Als dat niet het geval is, gooi het dan meteen in een andere vuilnisbak. Het is dankzij deze gewoonten dat we allemaal bijdragen aan een meer circulaire toekomst en geen recycleerbare grondstoffen meer verspillen.
4/ Maak een sorteergids voor je kot
Met anderen samenleven vergt wat organisatie om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt, en afval sorteren is daar zeker geen uitzondering op. Een goed idee is om samen met je kotgenoten een sorteergids te maken. Hierin kunnen simpele regels staan zoals de plaats van de vuilnisbakken, wat in de blauwe zak gaat, of zelfs een beurtrol voor het buitenzetten van de vuilnisbakken. Dit zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheid verdeeld wordt en garandeert dat iedereen actief deelneemt aan het sorteren (en dat jij niet de enige bent die het doet). Een duidelijke en zichtbare sorteergids (die je bijvoorbeeld ophangt in de keuken) kan een goede reminder zijn om fouten te voorkomen.
5/ Bezoek de website van Fost Plus
Als je nog twijfels hebt over wat je kan sorteren en waar je het moet sorteren, bezoek dan de website van Fost Plus of Betersorteren.be. Ze bieden duidelijke informatie en hulpmiddelen om je te helpen correct te sorteren, zowel thuis als ergens anders. Je kan er zelfs sorteergidsen downloaden die een mooi visueel overzicht geven wat wel of niet thuishoort in bv. de blauwe zak of bij papier-karton.
We weten dat dit gemakkelijk aan te leren gewoonten zijn, maar ze kunnen ook snel worden vergeten. Blijf je inspanningen voortzetten wanneer je onderweg, op de campus, of bij vrienden bent. Het sorteren stopt niet bij de deur van je woning en elke kleine stap helpt om het milieu te beschermen. Onthoud dat jouw acties, zelfs buitenshuis, een verschil maken.
Met een beetje aandacht kan je bijdragen aan het verminderen van afval, terwijl je geniet van wat vast en zeker een geweldig studiejaar belooft te worden. Dus, klaar om iets goeds te doen voor de planeet en je kot?