Studeer jij momenteel nog voor je masterdiploma, maar ben je nog lang niet klaar met studeren? Dat hoeft zeker niet, want er zijn nog interessante opties! Misschien denk je er zelfs aan om te starten met een doctoraat. Wij willen je graag helpen en daarom geeft Kotplanet vier tips voor studenten die voor een PhD willen gaan.
Klaar voor de volgende stap? Ontdek snel waarom je voor een master moet kiezen!
1/ Weet waarom je een PhD wilt doen
Een doctoraat is veel meer dan gewoon ‘nog wat langer studeren’. Het is intens en veeleisend, waardoor het dus cruciaal is om intrinsiek gemotiveerd te zijn. Daarom is het essentieel om te weten waarom je een PhD wilt doen. Wil je graag een carrière in de academische wereld? Wil je je graag specialiseren in een specifiek domein? Als je redenen helder zijn, zal het studeren ook vlotter gaan.
2/ Kies een onderwerp dat je écht fascineert
Tijdens je doctoraat zal je minstens vier jaar bezig zijn met je onderzoek. Het is dan ook belangrijk dat je een onderwerp kiest dat je intellectueel prikkelt. Idealiter is het een thema waarin je vragen wilt blijven stellen, nieuwe inzichten wilt ontdekken en vol enthousiasme wilt blijven graven. Als je kiest voor iets wat je eigenlijk toch niet zo interesseert, zal je het jezelf niet gemakkelijk maken. Twijfel je? Spreek zeker eens met alumni!
3/ Zoek een promotor die bij je past
Je mag dan wel duidelijk weten waarom je voor een PhD wilt gaan en een onderwerp hebben dat je heel erg interesseert, toch zijn deze zaken niet het enige wat jouw traject zal bepalen. Voor jouw doctoraat heb je namelijk ook een promotor (of supervisor) nodig die je doorheen de jaren zal begeleiden. Zoek hiervoor iemand met ervaring in jouw onderzoeksthema en wiens begeleidingsstijl bij jou past. Een goede promotor is voldoende beschikbaar, ondersteunt je ontwikkeling en moedigt je aan om kritisch te denken. Deze keuze is belangrijk, dus twijfel er zeker niet aan om met meerdere personen te spreken voordat je beslist.
Twijfel je over je studiekeuze? Dit is waarom je voor een bachelor moet kiezen.
4/ Denk na over financiering
Een doctoraat kost natuurlijk wel veel geld. Je PhD doen zonder financiering kan dus ook best stresserend zijn. Daarom kan je je best op voorhand informeren over FWO-beurzen, BOF-financiering, doctoraatsposities binnen projecten en andere externe beurzen. Universiteiten werken vaak met contracten als doctoraatsbursaal of assistent, waarbij je naast je onderzoek ook lesopdrachten krijgt. Bekijk wat relevant voor je is en ga ervoor!
Als jij interesse hebt om voor een doctoraat te gaan na je master, dan hopen we dat deze tips je alvast op weg hebben geholpen om te starten. Je kan het… veel succes!
Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!