in ,

Help, ik heb heimwee naar huis als ik op kot zit!

@Pexels - Andrea Piacquadio

Op kot gaan is een grote stap. Je komt terecht in een nieuwe leefwereld en soms is het een beetje zoeken naar hoe alles in zijn werk gaat. Het is dan ook even wennen om niet meer elke dag naar je vertrouwde thuis te gaan. En dat kan soms zorgen voor heimwee. Maar hoe ga je daarmee om?

Heimwee kan in veel verschillende manieren voorkomen. Je kan er zowel emotioneel als fysiek last van krijgen. Op emotioneel vlak zal je je vooral verdrietig voelen en meer de neiging krijgen om je af te zonderen van de buitenwereld.

Fysiek kan je last krijgen van slapeloosheid, een verminderde eetlust, stress en zelfs maag- en darmproblemen.

Omgaan met heimwee is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, hieronder vind je enkele tips:

1/ Bel met het thuisfront

Bellen met het thuisfront kan heel veel deugd doen. Je hoort de mensen met wie je normaal elke dag spreekt waardoor het vertrouwd aanvoelt. Je kan vertellen over hoe je dag ging en je blijft op de hoogte van hoe het leven thuis gaat. Maar, té veel bellen is niet goed, dit kan ervoor zorgen dat je gevoel van heimwee nog sterker wordt.

2/ Afleiding

Zorg voor een beetje afleiding. Spreek af met vrienden, ga sporten, ga wandelen, zoek een nieuwe hobby… Deze dingen zorgen ervoor dat je minder tijd hebt om te piekeren over je heimwee.

3/ Breng routine in je dag

Door elke dag een vast schema te volgen, blijf je bezig met verschillende alledaagse dingen. Eet op een vast tijdstip of plan een vast moment in om te studeren. Zo heb je altijd het gevoel dat je bezig bent en dat je nog dingen te doen hebt en ben je minder bezig met het heimwee-gevoel.

4/ Praat erover

Praat met iemand die je vertrouwt over wat je voelt. Dit kan een (nieuwe) vriend(in), een kotgenoot of een medestudent zijn, maar ook gewoon iemand van het thuisfront. Vertel die persoon over de emoties die jij ervaart en probeer eventueel samen oplossingen te bedenken. Praten kan opluchten en je emoties minder zwaar maken.

5/ Relativeren

Vergeet niet dat heimwee iets tijdelijks is. Het gevoel verdwijnt na een tijdje. Je zal al snel overal je draai vinden. Voor je het weet is de week voorbij en kan je alweer het weekend spenderen met je geliefde familie thuis!

Heimwee is helemaal niets erg en je komt er snel vanaf. Verlies de moed dus niet, probeer vooral te genieten van het studentenleven en de kansen die jou in deze periode tegemoetkomen. Want het studentenleven is geweldig!

Volg ons op Instagram en TikTok!

Bronnen:

  • https://afs.nl/2021/08/26/10-tips-om-je-heimwee-te-overwinnen/
  • https://www.aeffectivity.com/blog/symptomen-van-heimwee/

Written by Lize Dieltjens

No rain, no flowers

What do you think?