in

Top 10 excuses om niet naar de les te gaan

@Pexels- Acharaporn -Kamornboonyarush

Elke student is wel al eens wakker geworden zonder enige motivatie om naar de les te gaan. Toch kan je die afwezigheid niet altijd verantwoorden tegenover jezelf, je docenten, je ouders… Om dan nog maar te zwijgen over de administratie! 

Gelukkig zijn er een paar heel goede smoesjes waardoor je in bed kunt blijven liggen.

1/Mijn wekker is niet afgegaan

Ook al is dit excuus een klassieker, het werkt nog altijd supergoed. Maar als je elke dag met dit excuus afkomt, is de kans groot dat iedereen zich vragen zal beginnen te stellen. En je kan dit excuus ook maar gebruiken als je ergens te laat bent. Niemand zal je geloven als je vertelt dat je door een kapotte wekker om 18 uur bent wakker geworden. 

2/ Mijn auto staat in panne

Als je ver van school woont of als je campus niet in het centrum van de stad ligt, kan je dit excuus gebruiken, maar als je op 5 minuten wandelen van de universiteit woont, kan je beter een ander excuus verzinnen. Sommige studenten proberen ook uit te leggen dat hun auto gestolen is, maar hou er dan rekening mee dat je voor een lange periode de bus zal moeten nemen. Niemand vindt zijn auto terug binnen de 24 uur.

3/ Het openbaar vervoer staakt

Heel goed excuus! Als het waar is… Je kan best vooraf informatie zoeken over elke staking en zo jouw toekomstige logeerpartijtjes plannen.

4/ Iemand van mijn familie is overleden

Heel vaak is het de oma die sterft. Ook al geeft het een dubbel gevoel, dit excuus is gewoon niet te stoppen. Je zal een golf van steun krijgen van iedereen die je tegenkomt, wat al snel heel gênant kan worden. Gebruik dit excuus hoogstens twee keer voordat je alle geloofwaardigheid verliest en je overkomt als de meest harteloze persoon ooit.

5/ Ziek zijn

Voor dit excuus is er vaak een beetje voorbereiding nodig. Als je het vooraf plant, vergeet dan niet om de dag ervoor naar de les te komen met een dikke sjaal, je haar in de war en vergezeld door een grote pak zakdoeken.

Mensen zullen zeggen: ‘amai, heb je gezien hoe die er gisteren uitzag? Hij zal goed ziek zijn vandaag.’ En niemand zal aan je geloofwaardigheid twijfelen. 

Toch moet je er rekening mee houden dat strenge scholen een medisch attest kunnen vragen om je afwezigheid te verantwoorden. En als je twee dagen later echt ziek wordt, je afwezigheid wel wat langer kan duren.

6/ De kater

Dit excuus kan werken, maar niet bij iedereen. Een docent die dicht bij zijn studenten werkt, zou dit kunnen zien als een teken van eerlijkheid. Een andere docent kan dit excuus dan weer helemaal niet op prijs stellen. Pas op! Als je dit excuus te vaak gebruikt, is de kans groot dat je naar ‘iemand’ wordt gestuurd om jouw alcoholprobleem op te lossen. 

7/ Het “cultuur” excuus

Sommige mensen zijn zo leergierig dat zij bereid zijn school over te slaan om een nieuwe tv-show te zien of om naar een kortstondige tentoonstelling te gaan. Dit excuus kan geldig zijn, maar alleen als de show een lange geopolitieke analyse is en niet de laatste herhaling van Thuis of Familie is. 

8/ Administratieve formaliteiten

Ook al wordt het minder gebruikt dan de vorige, toch kan dit excuus zeer goed werken. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je een belangrijke afspraak had voor je studiebeurs of dat je eindelijk een sollicitatiegesprek voor een stage hebt gekregen en dat je alles moet regelen wat daarbij komt kijken.

9/ De depressie

Het voordeel van dit excuus is dat je verschillende keren kunt overslaan zonder je echt te moeten verantwoorden. Daar komt nog bij dat sommige docenten zich misschien schuldig voelen over je aandoening en daarom niet zoveel druk op je uitoefenen als voorheen. Bedenk echter dat dit niet echt moreel is, vooral als sommige van je klasgenoten echt aan deze stoornis lijden.

10/ “Ik heb persoonlijke problemen, ik wil er niet over praten

Als je niet wil dat er vragen worden gesteld, en je jouw ziel niet wil verkopen met onethische excuses, lijkt dit het beste smoesje. Niemand zal proberen meer te weten te komen en dan kan je wat tijd nemen voor jezelf zonder dat je je hoeft te verantwoorden. 

Toch bestaat het risico nog altijd dat je naar de universiteitspsycholoog wordt gestuurd om te controleren of je er niet onder door aan het gaan bent.

Bekijk zeker onze Instagram!

Written by Anais N

What do you think?