in

Ik haat mijn kotgenoot, wat kan ik doen?

@Pexels- Alex Green

Je hebt een geweldige kotgenoot gevonden, je hebt een mooie kamer, je woont op een goede locatie. Maar sinds je bent gesetteld, kan je je niet meer amuseren omdat een van je kotgenoten je zo op de zenuwen werkt…We hebben je al 10 tips gegeven om het leven met een kotgenoot te overleven, nu vertellen we je wat je moet doen als je er een hekel aan hebt.

1/ Ten eerste, zoek de oorsprong van het probleem

Je haat je kotgenoot, oké, maar weet je eigenlijk wel waarom? Is het een kwestie van persoonlijkheid? Zegt hij of zij nooit hallo? Geeft hij of zij je altijd de schuld? Ruimt hij of zij nooit de keuken op? Laat hij of zij altijd haren liggen in de douche?

Bekijk de persoon in kwestie en noteer de momenten waarop hij het bloed vanonder je nagels haalt, dit zal je een goede indicatie geven van de dingen die je echt niet kan loslaten.

2/ Vind een moment om met haar erover te praten

Probeer een gesprek te houden op een rustige plaats en op een geschikt moment. Niet als je kotgenoot al te laat is voor de lessen of wanneer hij of zij al geïrriteerd is door al het schoolwerk.

Om dit probleem op te lossen kan je aan de persoon in kwestie vragen of hij of zij ‘s avonds een praatje kan maken in jouw kamer of in zijn kamer.

3/ Blijf cool !

Het heeft geen zin om er dieper op in te gaan als jullie het niet eens zijn. Dat maakt het alleen maar erger. De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat het verkeerd loopt, is het gebruikmaken van “geweldloze communicatie”. Is dat Chinees voor jou? We zullen de belangrijkste principes snel uitleggen: 

  • Spreek niet in “jij“maar in”ik. Focus het gesprek op jouw behoeften, jouw gevoelens. Ga de ander niet beschuldigen vanuit het ‘jij’ perspectief !
  • Zoek naar de “ja” achter de “nee”, d.w.z. focus niet op de tegenspraak in wat de ander zegt, maar eerder op wat hij of zij nodig heeft.
  • Duidelijke en concrete vragen stellen met gebruik van de vragende vorm (ga je akkoord met ?)
  • Sta open voor weigeringen, word niet defensief als de andere persoon niet akkoord gaat met jou.

4/ Zoek samen naar oplossingen

Elk probleem heeft zijn oplossing!

Als het huishouden een probleem is, kunnen jullie afspreken om een schema op te stellen waarbij iedereen per week een andere taak voor zijn rekening neemt, met kleine drankjes na de schoonmaak om de geleverde inspanningen te belonen ! Anderzijds, als het schema niet wordt gerespecteerd, omdat sommige mensen de koningen zijn van de excuses om het huishouden niet te doen, zal de verantwoordelijke persoon de volgende week een extra taak moeten doen !

Als het naleven van afspraken het probleem is , zoals het feit dat hij/zij mensen uitnodigt zonder het jou te vragen, lawaai maakt tot 3 uur ’s nachts, enz. dan moet je het eens worden over de regels en iets nieuws opstellen en dat dan op de koelkast hangen.

Anderzijds, als het alleen een persoonlijkheidsprobleem is, dan zou het misschien het beste zijn om niet te dicht bij elkaar in de buurt te komen door bij het eenvoudige “hallo, tot ziens” te blijven, en om elders gezelschap te gaan zoeken !

Bekijk zeker onze Instagrampagina!

Written by Maxine G.

What do you think?