Van tijd tot tijd aan je ex denken is heel normaal. Jullie hebben veel tijd samen doorgebracht en veel dingen met elkaar gedeeld. Dat is vooral zo als de relatie een tijdje duurde en je echt verliefd was. Betekent het feit dat je nog aan je ex denkt, dat je nog altijd gevoelens voor hem/haar hebt? Neen, niet per se. Hier zijn enkele redenen waarom je misschien nog steeds aan je ex denkt.
Als je niet kon zeggen wat je wilde
Als de relatie zelf moeilijk was en de breuk niet gladjes verliep, kan het zijn dat je veel frustratie en spijt hebt opgebouwd zonder dat je die ooit hebt kunnen uiten. Dat kan vooral gebeuren als de relatie je meer kwaad dan goed deed. Veel mensen denken dat het niet nodig is om een brief aan je ex te schrijven om zo uit te leggen waarom je het hebt uitgemaakt. Maar een gesprek van hart tot hart is vaak nodig om verder te gaan en je nieuwe leven als vrijgezel te kunnen beginnen met een gezonde basis.
Het doel is niet om de andere persoon zo veel mogelijk pijn te doen of om jezelf beter te voelen, maar om gewoon duidelijk te kunnen zeggen wat je gekwetst heeft en te luisteren wat je ex te zeggen heeft.
Zo zal je de relatie niet alleen met een lichter hart verlaten, maar bovendien zal je ook weten wat je fouten waren. Als de argumenten van je ex juist zijn, geeft het je zelfs een kans om een beetje aan jezelf te werken.
Wanneer je trots het overneemt
We weten allemaal wat misplaatste trots is. Zelfs al ben je van nature niet al te trots, je ziet zo’n breuk als een mislukking en je bent geneigd om de breuk af te schrijven omdat hij onze persoonlijkheid en onze waarde als individu in twijfel trekt.
Als je vaak aan je ex denkt, is dat misschien omdat de breuk een bittere nasmaak heeft achtergelaten. En als je boos wordt als je je ex met iemand anders ziet, is dat niet per se omdat je nog van hem of haar houdt. Je vraagt je gewoon af wat die andere persoon heeft dat jij niet hebt. Dit gevoel van afgunst zal zeker weggaan en het enige dat je kan doen is in gedachten houden dat de breuk niet per se betekent dat jij niet goed genoeg bent of dat de nieuwe vriend (of vriendin) van je ex beter is dan jij.
Jullie zijn gewoon niet voor elkaar gemaakt, that’s it! Eigenlijk is het zelfs een beetje gek om twee mensen te vragen een heel leven samen te blijven als je een verschillende achtergrond, opleiding of soms zelfs een andere cultuur hebt. Toch? Dus ja, het kost tijd om de juiste persoon te vinden, en dat is normaal. Maak je helemaal geen zorgen!
Als je in de bekende transitieperiode zit
Je bent juist uit elkaar, je bent weer vrijgezel en je weet niet waar of wanneer je weer iemand zult vinden. Je zit dus midden in een transitieperiode en dan is het supernormaal om aan je ex te denken! Zoals men zegt: we weten wat we verliezen, maar niet wat we winnen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat als je aan je ex denkt, je vaak die relatie gaat idealiseren en jezelf gaat wijsmaken dat jullie zo goed waren samen. Je weet gewoon niet wat de toekomst zal brengen!
Eenzaamheid kan je ook aan je ex doen denken, vooral als je al een tijdje single bent. Maar geen paniek, het is allemaal normaal. Het beste is om jezelf eraan te herinneren dat je uit elkaar bent voor een reden. Als je jezelf betrapt op het idealiseren van je oude relatie, probeer dan de moeilijkere tijden te herinneren. Het belangrijkste is dat je ogen op de toekomst gericht zijn! Eerlijk, is vrijgezel zijn zo erg? Het is in elk geval beter dan dingen forceren met iemand die duidelijk niet de juiste persoon voor je is.
Vergeet tenslotte niet dat je hele leven niet draait om de romantische kant ervan. Er komt een dag waarop je de juiste persoon ontmoet die je volledig zal aanvullen. No stress!
Als je nieuwe relatie je niet gelukkig maakt
Als je een nieuwe relatie begint, kunnen dingen snel in een nachtmerrie veranderen. Zeker als je alles hebt overhaast na een relatiebreuk omdat je niet graag alleen bent. Als je in een relatie zit waarvan je niet gelukkig wordt, zal je natuurlijk beginnen te denken aan je ex (of exen!) en hoeveel beter het met hen was. Of het nu op seksueel vlak is, of bij het delen van interesses, ontdekken van routines… het is altijd moeilijk om opnieuw te beginnen nadat je lang bij iemand bent geweest. Nogmaals, dit is volkomen normaal en dat hoeft niet te betekenen dat je nog altijd gevoelens hebt voor je ex. Leun even achterover, adem eens diep en probeer na te denken over je huidige relatie en zoek uit waar het misloopt.
Soms heb je gewoon tijd nodig om je aan te passen en soms is de relatie zelf gebrekkig en gedoemd om te mislukken. In dat laatste geval moet je misschien overwegen om uit elkaar te gaan. Het enige advies dat we je kunnen geven is om niets te overhaasten na een breuk. Als je toevallig iemand tegen het lijf loopt die je leuk vindt, weerhoudt niemand je ervan om die persoon te zien en om tijd te nemen om hem of haar beter te leren kennen voordat je je aan elkaar bindt.
In ieder geval, geef het tijd!
Het beste advies dat we je kunnen geven na een breuk is om het tijd te geven. Het zal tijd nemen om je wonden te genezen, om te aanvaarden dat je relatie voorbij is, om je gevoelens volledig te laten verdwijnen, om iemand anders te ontmoeten en klaar te zijn om aan iets nieuw te beginnen.
Overhaast de dingen niet en accepteer het feit dat je voorbije relaties altijd een deel van jou zullen zijn, en dat ze je hebben doen groeien. Zie ze niet als negatieve ervaringen die je volledig moet begraven, maar probeer juist van het verleden te leren en er iets positiefs uit te halen!
Geef ons jouw liefdestips op onze Instagrampagina!