in ,

4 goede redenen om stage te lopen in een KMO

@Pexels - Antoni Shkraba Production

De zoektocht naar een stage is een belangrijk moment voor (bijna) elke student. Het is een echte stap naar de professionele wereld die je kan gebruiken als een eerste werkervaring – goed of slecht.

Je stagekeuze is daarbij dus essentieel. In plaats van te solliciteren bij internationale bedrijven met een grote reputatie, is het soms slimmer om je te wenden tot KMO’s (Kleine en Middelgrote Ondernemingen), Belgische starters of micro-ondernemingen. Hier zijn 4 goede redenen om stage te lopen in een klein bedrijf. 

1/ Je leert snel het hele bedrijf kennen

Zodra je je stage-interview hebt afgerond, zal je zeker alle (of bijna alle) leden van de start-up, de KMO waar je hebt gesolliciteerd, kunnen ontmoeten. En dit is zeer geruststellend, geloof ons. Je ontmoet je toekomstige collega’s, je manager en de mensen waarmee je mogelijk zal moeten samenwerken. Met zo weinig mensen in een bedrijf ben je meer op je gemak en voel je je meer deel van het bedrijf. 

Dat is nodig als je tijdens je stage wil ontdekken wat je potentieel is en je je vaardigheden volledig wil benutten.

2/ Je leert van alles een beetje 

Terwijl in grote bedrijven elke werknemer wordt aangenomen om één bepaalde taak uit te voeren, kan men in KMO’s en micro-ondernemingen buiten het kader denken. In een klein bedrijf is iedereen betrokken bij de goede gang van zaken en helpt iedereen elkaar. Je kan worden gevraagd om te helpen bij de administratie, de boekhouding, het bijwonen van een vergadering of een aantal andere taken die niet noodzakelijk in je functie passen. Je wordt een echt Zwitsers zakmes. Dat is ook zeker een pluspunt dat je op je CV kan zetten zodra je afgestudeerd bent.

3/ Je wordt aangenomen voor je jeugdigheid 

Dat is de geest van starters en kleine bedrijven. Dynamiek, creativiteit, een oog voor detail, jeugdigheid, kennis… zijn allemaal vaardigheden waarnaar een KMO vraagt. Anciënniteit of ervaring is niet zo belangrijk voor deze bedrijven. Integendeel, ze staan erom bekend om talenten te onthullen en het beste uit je persoonlijkheid te halen. Pas wel op dat de werkdruk niet te groot wordt! Kleinere bedrijven betekenen meer werk! Laat je niet misbruiken. Leg je voorwaarden op. 

4/ Je stage kan leiden tot een verbintenis

Als je stage goed verloopt, is de kans vaak groot dat je aan het eind van je stage wordt aangenomen. Zoals je misschien wel weet, is er geen tekort aan werk in kleine bedrijven. Bovendien hoef je niet eens een formele sollicitatie te doorlopen, want je hebt jezelf al bewezen tijdens je stage. Het is een geweldige kans om te werken voor een bedrijf waarvan je de waarden en werkwijze al kent. Je kan blijven groeien en je voortdurend ontwikkelen. 

Wat vindt de Kotplanet-gemeenschap op @Instagram?

245 studenten vertelden ons wat hun bedoeling was met hun stage. 40% doet zijn stage het liefst in een KMO, 17% in een groot bedrijf, 31% heeft nog geen keuze gemaakt en en de overige 12% heeft geen voorkeur. Studenten die graag in een KMO stage willen lopen, willen dicht bij hun team staan (50%), zich begeleid voelen (32%) en in aanraking komen met verschillende aspecten van hun toekomstige job (18%). 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer advies en tips!

Written by Julie Delcourt

Journaliste freelance - "Hâte-toi de bien vivre et songe que chaque jour est à lui seul une vie", Sénèque

What do you think?