in ,

Hoeveel uren mag ik werken als student en waarom? 

@Pexels - Elle Hughes

Studenten en hun studentenjobs. Het is een heikel punt. De ene student wil of kan niet werken, de andere student kan maar niet genoeg uren werken. Maar wat is er nu afgesproken in de wet omtrent studentenjobs? Kotplanet zou kotplanet niet zijn als we je niet de juiste informatie verschaffen.

1/ Wie mag studentenjob doen? 

Als eerste moet je 16 jaar zijn of 15 jaar én de eerste twee jaren van het middelbaar hebben afgerond. Maar aangezien jullie in het hoger onderwijs zitten, is dat geen probleem. Ik wilde alleen maar volledig zijn 😉  Ook moet je meer studeren dan werken. Je werk mag geen prioriteit zijn!

2/ Positieve kantjes 

Het grote verschil tussen een studentenjob en een echte job is de hoeveelheid belastingen die je moet betalen. Bij een studentenjob is dat 0. Tenzij je op jaarbasis meer dan 13.242,86 euro gaat verdienen. Als je meer dan dat gaat verdienen, moet je ouders meer belastingen betalen omdat je dan als niet meer ‘ten laste’ wordt gezien. 

3/ Negatieve kantjes 

Je mag ‘maar’ 600 uur werken in een jaar. Ik zet ‘maar’ tussen aanhalingstekens, want vorig jaar, in 2022, waren er dat maar 475. De regering heeft dit aantal voor 2 jaar opgetrokken naar 600 uur. Maar pas op! Wie boven de 600 gaat, zal normale sociale bijdragen betalen. Het kan er ook voor zorgen dat je ouders hun Groeipakket niet meer krijgen en daar zullen ze niet blij mee zijn 😉 

4/ Wat als ik afstudeer?

Als je geen student meer bent, mag je geen studentenjob meer uitoefenen. Er is één uitzondering: alle studenten die in juni of tijdens de zomervakantie afstuderen, mogen nog een studentenjob doen tot 30 september van dat jaar. 

Het is altijd nodig dat je je grondig informeert, want er bestaan heel veel dingen waaronder een persoon kan werken. Hopelijk heb je na dit artikel al wat meer informatie opgeslaan! 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer advies, tips en humor.

What do you think?