in , ,

Welke muziek werkt het best tijdens het studeren?

@Pexels - Anna Shvets

Elke student verschilt hard op vlak van studeren. De ene doet dat in doodse stilte en de andere kan die stilte dan weer niet zo goed verdragen. De voorkeur om die stilte te doen verdwijnen gaat bij vele studenten naar muziek. Maar welke muziek kan je nu het beste afspelen als je de focus op je boeken moet houden? 

Vooraleer ik wat tips geef over muziek wil ik nog even vermelden dat het zeker een aanrader is om een platenspeler aan te schaffen. Het brengt nog meer sfeer in je kot en je kan er al één halen voor maar liefst 60 euro. Zorg er wel voor dat je tijdens de blok niet te veel vinylplaten bestelt voor een ‘feel-good’-momentje, dat kan nog duur oplopen!

1/ Muziek zonder tekst

Maar welke muziek leg je nu het beste op? Dat kan ook verschillen van persoon tot persoon of van moment tot moment. Ik vind dat muziek zonder tekst het best werkt. Op deze manier krijg je niet plots de drang om spontaan je keel te smeren en voor het hele kotgebouw mee te zingen. 

Als ik het heb over muziek zonder tekst dan denk ik aan Techno of soundtracks van films. Techno is een genre dat niet voor iedereen is weggelegd, maar tijdens het studeren kunnen de harde deuntjes toch zorgen voor wat extra energie. De soundtracks van bijvoorbeeld de Harry Potter-films zijn dan weer een heel stuk rustiger en brengen je wat meer tot rust. In dit geval kan je dan beter kijken hoe je gemoedstoestand tijdens het studeren die dag is. 

2/ Rustige muziek

Als je dan toch voor muziek wil kiezen waar tekst in voorkomt dan kan je beter op zoek gaan naar muziek waar rust centraal staat. Hierbij denk ik dan bijvoorbeeld aan Bon Iver. De zachte deuntjes die je kan horen op de achtergrond en de prachtige stem van frontzanger Justin Vernon hebben mij al door heel wat examenperiodes heen gesleept. 

3/ Zomerse deuntjes

Maar op iets zonnigere dagen (denk hierbij aan de examenperiode in de zomer) is Flume zeker een aanrader tijdens het studeren. Als je Flume hoort dan denk je meteen al aan de zomerse klanken, de natuur, het zonnige weer en festivals. Het is een leuke opkikker wanneer je het even niet meer ziet zitten of als je even een herinnering nodig hebt aan die leuke vakantie die voor de deur staat. Flume hoort tot het genre Dance/Electro dus er bestaat hier wel een kans dat je even een korte danspauze neemt, op eigen risico dus!

4/ Van Broadway tot op je kot

En dan zijn er nog de musicalnummers. Denk hierbij aan Wicked of Hamilton, allebei een groot succes op Broadway. Bij musicals worden, aan de hand van nummers, verhalen vertelt. Het is even een leuke ontsnapping van jouw boek statistiek of sociologie, maar laat je niet te lang wegslepen in die zangwereld want ook ik heb de fout al gemaakt om het hele album in één zitting uit te luisteren en mijn cursus even te vergeten. Wel een aanrader voor een nummer of twee. 

Muziek is heel objectief, je bepaalt natuurlijk zelf waar je wel en niet graag naar luistert. Bovenstaande muziek heeft mij alleszins goed geholpen om mijn examens tot een goed einde te brengen en het is niet slecht om deze eens uit te proberen. Zijn ze niks voor jou, dan raad ik aan om zelf eens te experimenten met muziek die wat meer in jouw genre ligt. Je vindt al doende de juiste muziek waarbij je focus goed op de cursus ligt en waar je terwijl ook van kan genieten.

Volg ons op Instagram en TikTok!

Written by Widmer Van Der Bruggen

Enthousiaste student in Gent die nog steeds verbaasd blijft van wat het studentenleven te bieden heeft!

What do you think?