Heb je morgen weer les om 9 uur? “Het zou verboden moeten worden”, horen we je al denken. Of je nu gelijk hebt of niet, dat laten we in het midden. Toch zal je op tijd in je bed moeten kruipen zodat je voldoende geslapen hebt. Maar wat als je niet in slaap geraakt? Kotplanet geeft je zes tips om betere slaapgewoonten te ontwikkelen als student.
1/ Stel een slaapschema op
Betere slaapgewoonten ontwikkelen begint eigenlijk al bij het opstellen van een slaapschema. Probeer hierbij om elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan, ook tijdens het weekend wanneer je wilt uitslapen. Dit zal je namelijk helpen om een natuurlijk ritme te ontwikkelen. Zo zet je al een goede stap richting een betere nachtrust.
2/ Zorg voor rust en comfort
Wie beter wil slapen, moet natuurlijk ook voor rust en comfort zorgen. Dat begint al bij het creëren van een rustgevende slaapomgeving. Zorg er enerzijds voor dat je slaapkamer donker, stil en koel is, en investeer anderzijds best in een comfortabel matras en hoofdkussen. Daarnaast is het ook goed om even te ontspannen voor je gaat slapen. Dit kan je dan weer doen door bijvoorbeeld een warm bad te nemen of te mediteren. Zo ga je niet gestrest naar bed.
3/ Hou rekening met voeding en drank
Ook wat je eet en drinkt voor het slapengaan kan een impact uitoefenen op de kwaliteit van je slaap. Zo drink je best niets met cafeïne – denk maar aan koffie of energiedrank – en eet je beter ook geen zware, vette maaltijden voor je in je bed kruipt. Deze kunnen namelijk je spijsvertering verstoren en je zo wakker houden tijdens de nacht. Drink ook best niet te veel, want anders kan je opeens wakker worden voor een nachtelijk uitstapje naar het toilet. Lichte, gezonde snacks en een kleinere hoeveelheid water zijn dan weer wel oké.
4/ Beweeg voldoende
Een hele dag neerzitten tijdens het studeren of urenlang op je bed liggen scrollen op Instagram of TikTok is ook niet voordelig voor de kwaliteit van je slaap. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen gedurende de dag. Dit kan helpen om stress te verminderen en beter te slapen. Let wel op dat je geen intense workouts houdt voor het slapengaan, want dit zal je lichaam activeren en het moeilijk maken om in slaap te vallen.
5/ Beperk schermgebruik
We moeten het je al eigenlijk niet meer vertellen, maar ook intensief schermgebruik kan je slaap verstoren. Dat komt voornamelijk door het blauwe licht dat smartphones, tablets en computers uitstralen. Probeer daarom om toch minstens een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken. Als het toch echt niet anders kan, maak dan zeker gebruik van een nachtmodus om blauw licht en belasting van je ogen te verminderen.
6/ Vermijd dutjes overdag
We weten het. Deze hoor je niet graag, maar het moet gezegd worden: vermijd dutjes overdag. Het kan verleidelijk zijn, zeker als je vermoeid bent na een lange dag op campus of je studentenjob, maar het kan ervoor zorgen dat je ’s nachts minder goed slaapt. Studenten die toch het gevoel hebben nood te hebben aan een dutje, kunnen dit best beperken tot 20-30 minuten en best niet in de namiddag.
Zo! Met deze zes tips hopen we dat je snel betere slaapgewoonten kunt ontwikkelen. Hou er wel rekening mee dat het even kan duren vooraleer je lichaam het ritme beet heeft. Slaapwel! 😴
Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!