StudiesTIPS

3 tips om je stress tijdens presentaties onder controle te houden

We kennen allemaal het moment wanneer we voor een groep mensen staan en iets moeten presenteren. Opeens beginnen we te stressen en struikelen we over onze woorden en ben je helemaal je draad kwijt waardoor je daar staat te staan met een black-out. Je kan dan een hele voorbereiding maken voor je presentatie, maar als je je stress niet onder controle kunt houden kan al deze moeite voor niks zijn geweest. In dit artikel spreekt Kotplanet over het onderwerp en geven we je 3 tips om je presentaties tot een goed eind te brengen.

Wil je als student meer skills leren?

1/ Leer je tekst niet uit het hoofd

Door je tekst vanbuiten te leren en niet spontaan over je presentatie te spreken, kan je het risico lopen om tijdens je presentatie heel je tekst kwijt te raken. Als je tijdens het presenteren een deel van je tekst niet verteld kan je geblokkeerd geraken. Spreek dus tijdens je presentatie op een spontane manier, je weet waarover je zal spreken dus is het helemaal niet nodig om een hele blok tekst van buiten te leren. Door spontaan te spreken, kom je voor het publiek verzekert over en zullen ze makkelijk in je verhaal geraken. Probeer ook om niet te veel moeilijke woorden te gebruiken, als je dit wel doet, probeer ze dan ook uit te leggen, want niet iedereen weet wat deze woorden willen zeggen.

Wil je beter kunnen presenteren?

2/ Film jezelf als oefening

Probeer je thuis te filmen, door dit te doen kan je meteen weten of je je presentatie kan en kan je meteen ook zien op welke punten je moet letten. Let op je intonatie, je ademhaling, spreek duidelijk en articuleer genoeg. Tijdens een presentatie zijn mensen meer geneigd om stiller te praten en een bibberende stem te hebben, let hier dus op.

3/ Vraag om feedback van vrienden 

Laat je filmpjes aan vrienden zien of aan je broer/ zus of een medestudent, vraag om hun feedback en kijk wat er volgens hen beter zou kunnen. Vergelijk dan ook jouw persoonlijke conclusies met de feedback van de anderen. Gebruik hun feedback ook, het is niet om je af te kraken, maar dit kan je helpen evolueren en het kan ook je presentatie verbeteren.

Heeft dit artikel je goed geholpen en wil je nog artikels lezen in verband met het studentenleven? Volg dan onze Instagram pagina!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite