in ,

4 soft skills die je als student moet leren

@Pexels - Michael Burrows

Soft skills. Op sollicitatiegesprekken wordt er weleens naar gevraagd, maar wat antwoord je dan? Misschien vraag je je wel af over welke soft skills je zeker moet beschikken. Wij helpen je graag verder en daarom geeft Kotplanet je zo’n vier soft skills die je als student moet leren.

1/ Communicatieve vaardigheden

Of je nu een groepsopdracht hebt, op sollicitatiegesprek moet voor een stage of studentenjob of zelfs een koffietje gaat kopen op weg naar de les, communicatieve vaardigheden is een eerste soft skill die zeer belangrijk is. Het gaat niet enkel om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt en hoe goed je naar de andere persoon luistert. Goede communicatie is cruciaal om jouw boodschap correct over te brengen, conflicten te vermijden of op te lossen en relaties op te bouwen met anderen.

2/ Flexibiliteit

Je merkt het zelf ook op, maar de wereld verandert voortdurend. Het hoorcollege wordt verplaatst, je moet langer werken op je studentenjob of iemand heeft last-minute afgezegd op jullie plannen. Flexibiliteit is daarom belangrijk. Zo kan je je zonder veel moeite aanpassen aan veranderende omstandigheden, onverwachte gebeurtenissen en nieuwe situaties.

3/ Teamwork

Als student heb je ongetwijfeld al veel groepsopdrachten achter de rug. Het ene project verliep al wat vlotter dan het andere project en dat brengt ons meteen bij de derde soft skill uit dit rijtje: teamwork. Of je nu aan een groepsopdracht werkt of in een team moet werken op je stage, studentenjob of later zelfs je vaste job, het is essentieel om effectief samen te werken om zo samen de vooropgelegde gemeenschappelijke doelen te behalen. Luisteren naar anderen en zelf je ideeën durven delen, zal daar zeker bij helpen.

4/ Time management

Tot slot is ook time management een soft skill die je zeker moet leren. Als student – maar ook als vaste werknemer – krijg je opdrachten die je binnen bepaalde deadlines moet uitvoeren. De tijd effectief beheren en prioriteiten stellen zijn belangrijk om deze opdrachten goed en tijdig te kunnen voltooien. Door dit te doen verminder je ook stress, blijf je productief en kan je een goede work-lifebalans creëren.

Met deze vier soft skills zal je ongetwijfeld niet enkel je CV verder kunnen opbouwen, maar ook groeien als persoon en als professional. Veel succes!

Wil je meer content voor studenten? Volg ons dan zeker op Instagram!

Written by Shane R.

What do you think?