Misschien heb je er al eens over gehoord, maar misschien ook niet. Een hackathon is een (fysiek of online) evenement waarin je als groep tegen andere groepen strijdt om binnen een beperkte tijd de beste oplossingen te bedenken voor specifieke vraagstukken. Jij als student kan daar ook aan deelnemen, maar waarom zou je dat doen? Kotplanet geeft vier redenen om als student deel te nemen aan een hackathon.
Heb jij een leuke hobby? Ontdek snel de voordelen van extra-curriculaire activiteiten.
1/ Samenwerken in teamverband
Hackathons draaien om teamwork, maar dat kon je misschien al wel afleiden uit de inleiding van dit artikel. Mensen met verschillende achtergronden komen tijdens zo’n hackathon samen om in een beperkte tijd een specifiek probleem aan te pakken. Net doordat je niet zoveel tijd hebt, is het belangrijk om efficiënt samen te werken als team. Elkaars sterke punten ontdekken en benutten is essentieel tijdens de hackathon, maar ook je aanpassingsvermogen wordt zeker op de proef gesteld. Maar vergeet niet dat wat je hier leert, je zeker ook zal kunnen toepassen tijdens je studies en later op je werk.
2/ Vaardigheden verder ontwikkelen
Een hackathon is niet enkel een uitstekende gelegenheid om je vaardigheden in te zetten, maar zeker ook om ze verder te ontwikkelen. Dit kan gaan van programmeren en ontwerpen tot zelfs projectmanagement en presenteren. Hackathons zijn dynamisch en bieden je dus de kans om nieuwe technieken te proberen en zelfs je kennis te verdiepen door overleg met je teamgenoten. Als student kan jij op korte termijn dus ongetwijfeld mooie stappen zetten in je ontwikkeling.
3/ Hands-on ervaring
Daarnaast zijn hackathons ook interactief. Je werkt dus niet enkel met theorie, maar krijgt een hele hands-on ervaring voorgeschoteld. Samen met je groep moet je een probleem oplossen en dat gaat dan ook veel verder dan enkel maar een idee te bedenken. Je moet het ook uitwerken, testen en vaak zelfs presenteren tegen het einde van het evenement. Bij hackathons pas je niet enkel je theoretische kennis toe, maar leer je ook hoe je concreet kan omgaan met technische en praktische uitdagingen.
Verdiepen in een bepaald onderwerp? Dit zijn de voordelen van een crash course.
4/ Nieuwe connecties
Ondertussen had je het vast al begrepen, maar een hackathon is tenslotte ook een ideaal moment om te netwerken. Je ontmoet er meerdere mensen met dezelfde interesses, maar toch diverse achtergronden. Eventuele medestudenten, maar zeker ook professionals uit je vakgebied. Deze nieuwe connecties kunnen leiden tot waardevolle samenwerkingen en zelfs mogelijkheden voor een stage of een vaste job. Vergeet dus zeker niet om elkaar toe te voegen op LinkedIn!
Zo! Met deze vier redenen hopen we jou alvast geïnspireerd te hebben om weldra deel te nemen aan een hackathon. Het komt jouw ontwikkeling zeker ten goede. Veel succes! 🤝
Op zoek naar meer content voor studenten? Ontdek het op onze website!