20U20. Ik krijg mijn punten. Eindelijk, na vijf zware jaren, ben ik afgestudeerd. Mijn eerste emoties zijn opluchting en een grote euforie. Maar na een paar dagen begin ik me vragen te stellen: ‘Wat moet ik nu doen?’. Nu bevind ik me dus veel minder in de study fog (een term die ik heb bedacht om mijn mentale staat te beschrijven waarin ik zat na mijn studie). Ik wil je ook helpen om gemakkelijk uit deze fase te komen. Kotplanet, het digitale medium en ik geven jou ons beste advies.
1/ Zet de feiten op een rijtje
Voor sommigen is het gemakkelijk. Zij weten al wat ze willen doen sinds ze kinderen waren. Voor anderen is hun opleiding gericht op een heel specifiek beroep en voor nog anderen is het nog steeds niet duidelijk. Opleidingen zoals techniek, economie, communicatie, sociale wetenschappen… geven toegang tot een groot aantal verschillende beroepen. Dit is waarschijnlijk waarom ik business management heb gestudeerd. Ik wist niet echt wat ik later wilde doen en met deze opleiding kon ik een diploma halen en nog verschillende richtingen uitgaan. Maar nu voelde het omgekeerd: de overvloed van mogelijkheden overviel me. Ik wist niet welke kant ik op moest gaan. Ik kende zelfs niet alle richtingen… Voor mij was de eerste stap om uit te zoeken wat alle mogelijke paden zijn die je kan bewandelen. Eén advies: surf op het internet, want Google is je vriend.
Zoek op vacaturesites
Als eerste stap leerde ik de verschillende soorten jobs kennen op vacaturesites. Ik typte gewoon trefwoorden in de zoekbalk. In mijn geval was dat: ‘communicatie’, ‘marketing’, ‘management’, ‘startup’… Ik kreeg heel wat aanbiedingen op de site en zo leerde ik de verschillende functies! Ik klikte op de functieomschrijving om volledig te begrijpen wat de titel betekende. Terwijl ik las, leerde ik over de verschillende paden die ik kon bewandelen. Iedere keer voelde ik meer en meer aan of de job mij aansprak.
Leg connecties
Ik had ook al de kans om te praten met mensen die zich al in het werkveld bevinden. Met hun verhalen en ervaringen kon ik mezelf geruststellen. Ik was wanhopig op zoek naar mijn droomjob, de job die zou voldoen aan al mijn zoekcriteria (voldoening op het werk, impact op de wereld om me heen, menselijk contact, mooi loon…). Maar laten we onszelf niets wijsmaken: jouw eerste job is niet noodzakelijk de job waarin je je hele carrière zal maken. Ook openden deze mensen mijn ogen voor sollicitaties. Sommigen gaven me namen van vacaturesites, anderen leerden me enkele functietitels en weer anderen hielpen me mijn verlangens in vraag te stellen.
2/ Stel jezelf vragen
Als je de verschillende jobs wat beter begrijpt, kan je je afvragen welke je het liefst zou willen doen. Toen ik afstudeerde, wist ik min of meer wat ik niet wilde doen. Weten wat je wel wil doen, is een heel ander verhaal. Ik slaagde erin om te filteren door gesprekken te voeren met mensen die me inspireren. Ik begreep steeds beter wat ik wilde doen en hoe mijn beroep eruit moest zien.
3/ Verkoop jezelf
Ik heb nog steeds geen job gevonden, maar ik heb wel al veel sollicitaties verstuurd. Soms is het gemakkelijk en moet je enkel een cv doorsturen via de vacaturesite. Andere keren is het ingewikkelder en moet je een cv, motivatiebrief, bewijs van diploma… doorsturen. Je moet in ieder geval weten hoe je jezelf profileert. Je brengt best de beste dingen uit je ervaringen naar boven. Dat moet worden benadrukt in jouw cv en ook in jouw motivatiebrief. Je zal zien dat de overgrote meerderheid van de bedrijven op zoek is naar mensen met 2 tot 5 jaar ervaring. Ik laat me daar niet door afschrikken. Ik probeer al mijn vaardigheden toch te tonen in mijn motivatiebrief. Je kent het spreekwoord: ‘niet gewaagd, niet gewonnen’.
4/ Verlies de hoop niet
Op dit moment heb ik ongeveer 15 sollicitaties verstuurd. Slechts 6 bedrijven hebben geantwoord, waarvan er 2 positief waren. Als ik positief zegt, betekent dat gewoon dat mijn cv opgemerkt is en dat ik zal worden gevraagd voor een sollicitatiegesprek. Maar ik geef de moed niet op. Het is heel belangrijk om de afwijzingen niet te serieus te nemen. Je moet volhardend zijn, je inspanningen verdubbelen en je zelfvertrouwen blijven behouden.
Je moet geduld hebben tijdens het hele proces. De eerste stap, weten wat je wil doen, kost al wat tijd. Maar heb vertrouwen, laat je niet afschrikken door je eerste afwijzing. Je vindt je eerste job, en als die niet bij je past, vind je je tweede job. Succes!