in ,

4 manieren waarop jij als student het verschil kan maken

@Pexels - Monstera Production

Als student proberen we te ontdekken wie we zijn en wat onze doelen zijn voor later. Daardoor hebben we soms niet door welke impact – groot of klein – we hebben op de wereld rond ons. Vraag jij je soms af hoe jij een positieve invloed kan hebben op anderen? Lees dan zeker verder, want Kotplanet geeft je vier manieren waarop jij als student het verschil kan maken.

1/ Wees maatschappelijk betrokken

Een eerste manier waarop jij het verschil kan maken, is door maatschappelijk betrokken te zijn. Dat betekent dat je actief deelneemt aan activiteiten die de gemeenschap of samenleving rond jou positief beïnvloeden. Dit kan heel ruim zijn en hangt natuurlijk af van hoeveel je kan en wilt investeren hierin. Zo kan je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen bij een organisatie waarvan het werk je enorm interesseert of als student werken bij een non-profitorganisatie, maar evengoed pakweg inzamelacties organiseren voor goede doelen of zelfs lid worden van een studentenvereniging en je inzetten voor je medestudenten.

2/ Doe aan peer tutoring

Als je graag een verschil binnen je studies maakt, dan kan je aan peer tutoring doen. Heb jij bijvoorbeeld een vak waar je een sterke interesse in hebt en waar je ook goede punten behaalt? Wees je er dan van bewust dat dit niet voor al je medestudenten het geval is. Als je merkt dat iemand moeite heeft, kan je voorstellen om hem of haar bijles te geven. Niet enkel help je je medestudent, maar je haalt er ongetwijfeld ook voldoening uit als hij of zij slaagt voor het examen of goede punten krijgt voor een opdracht.

3/ Wees milieubewuster

Door milieubewuster te zijn, kan je als student ook zeker het verschil maken. Hierbij is het belangrijk om eerst te weten welke milieuproblematieken er zijn en welke impact de mens heeft. Zo kan je er bewuster op inspelen. Ook dit kan diverse vormen aannemen. Zo kan je er beter op toezien dat je je afval correct recycleert en meer bespaart op water en energie door bijvoorbeeld apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet nodig hebt. Daarnaast kan je ook nadenken over welke voedingsmiddelen je koopt en hoe ze verpakt zijn en deelnemen aan initiatieven rond milieu en duurzaamheid. Er zijn dus zeker opties genoeg om op klein- of grootschalige wijze milieubewuster te zijn.

4/ Verspreid good vibes

Ten slotte kan je ook zeker een verschil maken als student door positiviteit uit te stralen en good vibes te verspreiden. Dit kan je doen door simpelweg vriendelijk te zijn tegen je medestudenten en docenten en ze te helpen waar je kan. Glimlachen of iemand groeten in de gang of anderen zelfs aanmoedigen tijdens bijvoorbeeld de examenperiode maken voor sommigen ook al een groot verschil.

Door maatschappelijk betrokken en milieubewuster te zijn, alsook door aan peer tutoring te doen en good vibes te verspreiden, kan jij als student meer dan zeker het verschil maken. Hoe maak jij het verschil? Laat het ons zeker weten via onze sociale media!

Wil je meer studentennieuws? Breng dan zeker een bezoekje aan onze website.

Written by Shane R.

What do you think?