in ,

4 redenen waarom je als student moet leren kritisch denken

@Pexels - Fauxels

Kritisch denken. Het is een onmisbare vaardigheid die je als student best onder de knie hebt. Of het nu aankomt op je studies, je stage of zelfs je privéleven, het komt vaker dan je denkt van pas. Maar waarom? Kotplanet geeft je vier redenen waarom je als student moet leren kritisch denken.

1/ Kritisch consumeren

Dat er vandaag de dag een overvloed is aan informatie en media, wist je al. Daarom is het belangrijk om als student een kritische consument te worden. Fake news, deep fakes, misleidende advertenties, clickbait, de lijst is eindeloos. Je kan niet zomaar geloven wat je ziet! Door kritisch te denken, kan je bewustere keuzes maken en onjuiste zaken sneller herkennen en vermijden.

2/ Verbeterde studieresultaten

Kritisch denken helpt je ook informatie diepgaander te begrijpen en te analyseren. Je zal dus beter in staat zijn om verbanden te leggen tussen concepten, wat ervoor zorgt dat je informatie beter zal kunnen verwerken en dus beter zal kunnen studeren. Dit brengt dan weer met zich mee dat je studieresultaten zullen verbeteren. Die 10/20 zal dus niet meer voldoende zijn!

3/ Meer zelfvertrouwen

Door kritisch te denken, zal je niet enkel anders consumeren en beter presteren op academisch vlak, maar ook meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Uitdagingen schrikken jou niet langer en wanneer je gevraagd wordt je mening te delen, zal je beter in staat zijn deze te onderbouwen met logica en redenering. Zo zal je je uiteindelijk ook zekerder van je stuk voelen.

4/ Levenslange vaardigheid

Kritisch denken is geen vaardigheid die je enkel tijdens de les of op je stage of studentenjob kunt gebruiken. Het is een levenslange vaardigheid! Het helpt je om informatie te evalueren, beslissingen te nemen, problemen op te lossen en je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Jou zullen ze alvast niet in slaap leggen!

Met deze vier redenen hopen we dat je een beter beeld hebt waarom het zo belangrijk is om kritisch te leren denken. Het is simpelweg een onmisbare vaardigheid.

Wil je meer content voor studenten? Volg ons dan zeker op Instagram!

Written by Shane R.

What do you think?