in ,

4 voordelen van een studentenjob te hebben tijdens het academiejaar

@Pexels - Ron Lach

Als je twijfelde tussen een studentenjob tijdens het academiejaar of een job tijdens de vakantie, dan geeft Kotplanet, het digitale medium voor studenten, je hier alle voordelen van een studentenjob tijdens het academiejaar.

1/ Onafhankelijk zijn 

Ten eerste zal je onafhankelijk kunnen zijn. Als je elke maand van het jaar werkt, zal je een klein inkomen hebben waarmee je kan sparen, jezelf kan verwennen of gewoon een appartement kan kopen om het familienest te verlaten. Maar, wees voorzichtig! Daarvoor moet je een beetje rekenen. Het doel is om aan het eind van de maand wat geld over te houden. Met dit geld kan je min of meer doen wat je wil en hoef je niet altijd geld te vragen aan je ouders als je met je vrienden wil uitgaan. 

2/ De juiste balans vinden tussen studie en werk 

Vergeet zeker je studie niet! Werken is goed, maar afstuderen is nog beter. Je wil niet dat al je inspanningen verloren gaan alleen maar omdat je wilde werken tijdens je studie. Je moet dus weten hoe je je tijd moet verdelen en jezelf zo goed mogelijk te organiseren. Wil je een beetje advies? “Ga niet naar je werk als je daarvoor een les skipt”. (Sommige studenten kunnen dat en dat is goed voor hen, maar doe het niet als je jezelf kent). Je moet een tijd vinden voor alles. Er is een tijd om te studeren, een tijd om te werken en een tijd om te ontspannen. Denk na over hoe je alles regelt. 

3/ Een vast inkomen hebben 

Ahja, hoe meer je werkt, hoe meer geld je verdient, maar ik denk dat je dat al snapte voor je mijn artikel las (haha). Als je elke maand werkt, heb je een vast inkomen dat gemakkelijker te beheren is dan wanneer je bijvoorbeeld alleen in de zomer werkt en je je geld over een heel jaar moet beheren. Je kan (zoals ik zei in punt 1) meer uitgaan met je vrienden, jezelf verwennen en ook meer sparen. 

4/ Relevante ervaring opdoen

Een studentenjob tijdens het academiejaar geeft je den kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en ook om nieuwe te ontdekken (welke job je ook doet, je leert altijd bij). Je kan ook denken aan een job die verband houdt met je studie, waardoor het een voorproefje kan zijn voor de job die je misschien zou willen doen. Dit kan alleen maar goed zijn voor je toekomst en je eerste job! Je kan er ook een sterker CV mee opbouwen. 

Anderzijds kan je ook kiezen voor een studentenjob die helemaal niets met je studie te maken heeft. Als je bijvoorbeeld een intellectuele studie doet, kan een handmatige studentenjob alleen maar een meerwaarde voor je CV betekenen. Je toekomstige baas zal denken dat je niet bang was om je handen uit de mouwen te steken. 

We hopen dat je de dingen duidelijker kan zien en dat je daardoor kan bepalen of je het hele jaar door wil werken of niet! Ondertussen wens ik je heel veel succes met je studie! 

Wat vindt de @Kotplanet gemeenschap op Instagram?

215 studenten vertelden ons over hun studentenjob. 89 studenten hebben geen studentenjob, 88 hebben het hele jaar door een studentenjob en de overige 38 studenten hebben een studentenjob, maar kozen ervoor om tijdens de vakantie te werken. Van deze 215 studenten werkt er 45% in een winkel, 25% in een café en 30% doet een administratieve job. 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

What do you think?