StudiesTIPS

5 nadelen van een nachtje door studeren

Morgen heb je examen en je hebt nog zoveel te studeren! Komt dit je bekend voor? Dan lijkt het ons een goed idee om zeker verder te lezen. Je bent allesbehalve de enige student die zijn slaap wel eens opoffert om zich voor te bereiden op een examen. Toch is dat niet zo gezond! Kotplanet geeft je zo’n vijf nadelen van nachtje door studeren.

1/ Vermoeidheid

Laten we meteen van start gaan met een voor de hand liggend nadeel. Door een nacht door te studeren, zal je enorm vermoeid zijn. Je hebt dan zo goed als geen slaap gehad, waardoor je ook geen moment hebt gehad om te rusten. Niet enkel zal je minder geconcentreerd en alert zijn, maar de kans bestaat ook dat je na een tijdje zal moeten vechten om je ogen open te houden.

2/ Verminderde prestaties

Door een gebrek aan slaap, zal je ook minder goed presteren. Minder concentratie en alert zijn, gaven we je al mee in het vorige puntje, maar dat is niet alles! Door niet te slapen zal je trager denken en al sneller informatie vergeten. Dit kan dan weer leiden tot meer fouten en dat kan je je zeker niet veroorloven op een examen. Het zijn slechts een handvol nadelen voor je prestaties, dus misschien is slapen toch niet zo’n slecht plan.

3/ Hogere prikkelbaarheid

Wanneer je niet geslapen hebt, zal je ook prikkelbaarder zijn. Je mood zal sneller veranderen en een stressvolle situatie kan je al gemakkelijker uit je lood slaan. Mogelijks heb je ook minder geduld en zal je emotioneel gevoeliger reageren op dingen die je rond je gebeuren of gezegd worden. Door een nachtje door te studeren, loop je dus het risico op een slecht humeur en dat is niet zo fijn, toch?

4/ Minder motivatie

Studenten die een hele nacht hebben gestudeerd en dus vermoeid zijn, zullen ook minder gemotiveerd zijn. Doordat je geen rust hebt gehad, heb je ook minder energie. Mogelijks heb je dan ook minder interesse. Je zou het liefst van al gaan slapen, maar dat kan je niet altijd en zeker niet als je nog een examen moet maken. Kruip dus toch maar op tijd in je bed!

5/ Verzwakt immuunsysteem

Ten slotte zal je immuunsysteem verzwakken als je te weinig of helemaal niet slaapt. Terwijl de ontstekingsreacties en stresshormonen in je lichaam toenemen, zal je immuunsysteem minder effectief werken en je lichaam dus ook minder snel herstellen. Je zal met andere woorden dus sneller en gemakkelijker ziek worden. Laten we dat toch maar vermijden!

We begrijpen maar al te goed dat je zenuwachtig bent voor je examen, maar we hopen toch dat je door deze vijf nadelen inziet dat een nachtje door doen geen goed plan is. Plan dus zeker je studietijd goed in, zodat je je slaap niet moet opofferen.

Ben je op zoek naar interessante studententips? Breng dan zeker een bezoekje aan onze website.

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite