in ,

4 tips om als jobstudent om te gaan met moeilijke collega’s

@Pexels - Alexander Suhorucov

Veel studenten werken tijdens de week, in het weekend en tijdens vakanties om wat geld bij te verdienen en werkervaring op te doen. Toch loopt het niet altijd van een leien dakje. Kotplanet geeft je daarom vier tips om als jobstudent om te gaan met moeilijke collega’s.

1/ Blijf professioneel

Het is niet altijd even gemakkelijk, maar blijf professioneel. Toon respect naar je collega’s toe en wees beleefd en vriendelijk, zelfs wanneer iemand dat niet is. Zo kan je conflicten voorkomen en verlies je ook minder energie aan zaken die er eigenlijk niet toe doen.

2/ Ga in dialoog

Weet je collega niet van ophouden of blijf je toch met een wrang gevoel zitten na wat je collega vertelde? Ga dan zeker op een rustige manier in dialoog met deze persoon. Luister actief naar wat hij of zij te vertellen heeft en toon je openheid zowel in je verbale- als non-verbale communicatie. Stel vragen wanneer iets niet duidelijk is en durf ook zeker jouw mening en gevoelens te uiten.

3/ Vermijd negativiteit

Wat je ook doet, vermijd negativiteit. Meng jezelf niet in roddels en probeer oplossingen te vinden voor problemen. Focus je op positieve aspecten van het werk, zelfs al is die ene moeilijke collega aanwezig. Zo maak je het enkel maar aangenamer voor jezelf.

4/ Stel grenzen voor jezelf

Tot slot is het belangrijk om grenzen te stellen voor jezelf. Geef deze ook op een respectvolle en professionele manier aan. Als de collega in kwestie niet weet van ophouden en je er niet uitkomt met deze persoon, dan kan je dit melden aan jouw verantwoordelijke.

Het liefst van al hopen we dat jij niet in dit soort situaties zal belanden, maar mocht dit toch het geval zijn, dan kan je altijd terugvallen op deze vier tips. Laat ons zeker weten hoe jij omgaat met moeilijke collega’s via onze socialemediakanalen.

Op zoek naar meer tips voor jobstudenten? Neem zeker een kijkje op onze website.

Written by Shane R.

What do you think?