StudiesTIPS

De eerste keer naar het hoger onderwijs: ons advies om stress te vermijden

Het begin van het schooljaar staat vaak gelijk aan spanning en nieuwigheid, maar ook met stress! Dus, als het je eerste jaar op de universiteit of hogeschool is, dan is het begrijpelijk dat het een beetje eng aanvoelt. Je komt in een omgeving die je niet kent, je doet misschien niet dezelfde opleiding als je vrienden en je zit vol met angst. Maak je maar geen zorgen! Zoals gewoonlijk geeft Kotplanet jou advies over hoe je stress op je eerste dag in het hoger onderwijs kan vermijden.

1/ Bereid je goed voor

Als je graag een potentiële stresssituatie wil vermijden, weet dan waar je aan begint en informeer je goed. Het is misschien best als je eens zou teruggaan naar de website van je school en het programma te lezen waarvoor je je hebt ingeschreven. Zoek dus alle informatie die je nodig hebt nog eens op! Je kan misschien al eens uitstippelen waar je de eerste dag moet zijn en hoe je er moet geraken. Weet je niet waar het gebouw B3 is? Zoek het op de online kaart! Moet je het openbaar vervoer nemen? Het is misschien handig om vooraf al eens de route te doen. Zo voel je je de eerste dag toch een beetje meer op je gemak.

Je kan eventueel een lijstje met vragen opstellen, waarop je gaandeweg antwoorden kan zoeken. Je kan ook rechtstreeks informatie krijgen van andere studenten door bijvoorbeeld contact op te nemen met hen via Facebook groepen. 

2/ Heb enkele natuurlijke oplossingen ter beschikking

Als je weet dat je, ondanks al jouw voorbereiding en organisatie, toch gespannen zal zijn de dag voor of de dag van het begin van het schooljaar, kan je nu al je voorzorgen nemen en kiezen voor een natuurlijke oplossing: etherische oliën.

Kotplanet raadt je aan om bergamotolie te gebruiken. Deze olie zal je helpen om een positieve houding aan te nemen. Je kan het natuurlijk ook in de loop van het jaar gebruiken, want het is ook nuttig voor je concentratie. Je kan ook kiezen voor Ylang-Ylang olie. Deze helpt je los te laten en te relativeren. Als je een opkikkertje nodig hebt, moet je dit bij je hebben. Plus: het ruikt geweldig! We told you, Kotplanet denkt echt aan alles.

3/ Leer ademhalingstechnieken

Wanneer je gestrest bent, weet je soms niet hoe je moet kalmeren en hoe je de situatie weer onder controle kan krijgen. Voor het geval dat dit je aan het begin van het schooljaar overkomt, kan je enkele ademhalingstechnieken toepassen. Je kan, in slechts een paar minuten, als je je goed concentreert, je stress verminderen en de controle terugkrijgen. 

Kotplanet biedt jou 2 eenvoudige en doeltreffende technieken :

–   De techniek met de samengeperste lippen

De bedoeling is dat je twee keer zo lang uitademt dan je inademt. Dit doe je door hard in te ademen door je neus en uit te ademen door je mond, terwijl je je lippen samenknijpt. Tot tien tellen terwijl je uitademt, kan  helpen!

–   De buikademhaling techniek

Bij deze techniek moet je je aandacht richten op je buik. Adem weer in door je neus, maar probeer je buik op te blazen. Pas op! Forceer het niet. Adem dan rustig uit door je mond en trek je buik zo ver mogelijk in. Om deze oefening goed uit te voeren, kan je je handen op je buik leggen om je ademhaling te voelen. 

4/ Praat erover

Back-to-school-stress is iets wat veel (misschien zelfs alle) studenten overkomt, dus aarzel niet om erover te praten met je vrienden. Zij maken nu eenmaal hetzelfde mee als jou. Samen kunnen jullie jezelf geruststellen en de vele positieve kanten zien van deze nieuwe ervaring in je leven. Je kan er ook over praten met mensen die dat ooit hebben meegemaakt: je ouders, je broer, je zus… Zij kunnen je misschien wel nog beter advies geven. 

Voilà, nu ben je klaar voor een nieuw hoofdstuk in je leven: lessen, nieuwe vrienden, plezier… Wij hopen dat je van deze momenten leert genieten, zonder stress. Kotplanet wenst je een goede start van het nieuwe schooljaar.

Vind ons op Instagram!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite