in ,

De sleutels tot een succesvolle bachelorproef of thesis!

@Pexels - Tranmautritam

De bachelorproef of thesis: het hoogtepunt van meerdere jaren studeren. Het kan voor sommige studenten een echte hoofdpijn veroorzaken, ook al is het essentieel voor het behalen van je diploma. Je bent misschien bang van het moment waarop je de genadeloze jury onder ogen moet komen die jou waarschijnlijk de vragen zullen stellen waaraan jij niet per se had gedacht. Kotplanet geeft je advies over hoe je deze dag zo goed mogelijk kan voorbereiden. 

1/ Begin zo snel mogelijk te denken 

Een bachelorproef of thesis duurt lang, soms erg lang om te schrijven. Begin dus zo snel mogelijk na te denken. Sommige studenten doen het heel goed, anderen leggen zichzelf veel te veel druk op, maar het belangrijkste is dat je op tijd begint. 

2/ Bepaal je onderwerp en probleem 

Dit is de belangrijkste stap. Je moet er goed over nadenken en een onderwerp kiezen dat je leuk vindt, anders is de kans klein dat je genoeg motivatie vindt om je thesis of bachelorproef te schrijven. Dit is ook het moment om jezelf gelukkig te maken: je krijgt bijna carte blanche om je persoonlijkheid te tonen. 

Als je eenmaal je onderwerp hebt gedefinieerd, vraag je dan af welk probleem je aan de orde zou kunnen stellen. Vanuit welke hoek benader jij jouw onderwerp? Probeer een invalshoek te vinden die nog niet eerder is behandeld. Wees origineel en gedurfd!

3/ Maak een plan

Bepaal hoe je bachelorproef of thesis eruit moet zien. Ga gerust naar je school/universiteitsbibliotheek om enkele bachelorproeven of thesissen te bekijken. Dit is een relatief eenvoudige stap, maar je zal merken dat je plan na verloop van tijd kan veranderen, maar het is een zeer belangrijke stap om een overzicht van je werk te krijgen. 

4/ Belang van de inleiding en de conclusie 

Deze twee delen zijn erg belangrijk. Hoewel je heel veel tijd besteedt aan het schrijven van een bachelorproef of thesis van topkwaliteit, zal de jury zeker niet alles bekijken. Ze zullen waarschijnlijk de inleiding, een paar hoofdpagina’s en de conclusie lezen. Daarom is het belangrijk om tijd te besteden aan het schrijven van deze twee delen van je project. 

5/ Professioneel advies inwinnen 

Er gaat niets boven het advies van een professional. Zij kunnen je vertellen of je op de goede weg bent of niet. Ze kunnen je advies geven en je zelfs geruststellen. Aarzel dus niet om verschillende professionals te ontmoeten om verschillende meningen te krijgen. Je kan ook naar een conferentie gaan die over je onderwerp gaat: het is een gelegenheid om meer te leren, informatie te verzamelen en goede mensen te ontmoeten.

6/ Schrijf, schrijf, schrijf! 

Het is vaak moeilijk om te beginnen met het schrijven van je bachelorproef of thesis. Je weet niet waar je moet beginnen of je bent niet geïnspireerd. Je loopt vast in het begin, maar denk er niet te lang over na, schrijf gewoon de punten op waarvan je weet dat je ze gaat maken. Ook al zitten de zinnen niet per se goed in elkaar, schrijf gewoon! Je kan alles op een rijtje zetten als je ideeën duidelijker zijn. Op deze manier kan je al vooruit en bespaar je tijd voor later. 

7/ Spreek regelmatig af met je promotor 

Tijdens je project kan je rekenen op je promotor. Spreek regelmatig met hem of haar af zodat er een echte follow-up van je werk is. Hij of zij zal je advies kunnen geven over de voortgang van je project. Dit is een waardevolle hulp die je niet mag verwaarlozen.

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Valerie Anne V.

Journaliste et vidéaste stagiaire pour KotPlanet

What do you think?