GezondLIFESTYLE

Goede voornemens in juni ? Zo geef je ze een tweede leven

Januari. Jij vol goede moed, met een lijst vol voornemens: minder uitstellen, meer sporten, gezonder eten, elke dag om 8 uur opstaan (haha). Maar fast forward naar juni: je ontbijt bestaat opnieuw uit koekjes, je sportschoenen doen dienst als deurstopper en je studieplanning? Die leeft alleen in je dromen.

Bij Kotplanet weten we hoe dat voelt. Maar het jaar is nog niet voorbij en juni is het perfecte moment om je doelen opnieuw op te pikken. Met minder druk, meer realisme en een plan dat écht werkt.

Wil je bijvoorbeeld als goed voornemen een nieuwe taal leren, maar weet je niet waar te beginnen? Kotplanet legt je uit hoe je dat doet zonder te veel moeite.

1/ Wat ging er fout ? Tijd voor een eerlijke analyse

De meeste voornemens stranden omdat ze te vaag of te ambitieus zijn. Denk aan “ik wil meer bewegen” of “ik ga voortaan altijd gezond eten”. Klinkt mooi, maar zonder concreet plan is dat vragen om uitstelgedrag. Vraag jezelf af: waarom hield ik dit niet vol? Was het te moeilijk ? Te veel tegelijk ? Of gewoon niet belangrijk genoeg op dat moment ? Door dat eerlijk te bekijken, kun je betere keuzes maken voor de tweede helft van het jaar.

2/ Herbegin met realistische mini-doelen

In plaats van grote, allesomvattende voornemens, begin je beter met iets kleins.
Niet “ik ga drie keer per week naar de fitness”, maar:
“Ik doe twee keer per week een korte workout thuis.” Niet “ik stop met uitstellen”, maar:
“Ik werk elke ochtend 30 minuten aan mijn belangrijkste taak voor ik iets anders doe.”

Hoe kleiner en concreter het doel, hoe groter de kans dat je het volhoudt. Je bouwt op die manier routines op zonder jezelf te overbelasten.

Sporten hoeft niet duur te zijn, Kotplanet toont hoe het wél betaalbaar kan. Ontdek het hier.

3/ Maak het leefbaar én leuk

Je houdt alleen vol wat in je leven past. Je hoeft niet ineens een ochtendmens of keukenprins(es) te worden. Zoek manieren om je doelen aan te passen aan wie je bent:

  • Bewegen? Ga wandelen tijdens je favoriete podcast.
  • Gezonder eten? Probeer eenvoudige recepten die je ook met je kotgenoten kunt delen.
  • Minder schermtijd? Vervang het niet met leegte, maar met iets wat je graag doet – muziek maken, tekenen, lezen, of gewoon eens niks.

Vooruitgang is geen straf. Hoe meer je iets met goesting doet, hoe langer je het blijft doen.

4/ Hou bij wat werkt (en vier kleine successen)

Wat je niet opvolgt, verwatert. Houd daarom ergens bij wat je doet in een notitieboekje, een app of gewoon in je agenda. Zo zie je vooruitgang en blijf je gemotiveerd. Elke stap telt. Je hoeft geen mijlpaal te bereiken om trots te mogen zijn. De kunst is om beweging te houden, zelfs al is het traag.

5/ Laat de schuld los en kies voor mildheid

Het is oké dat je voornemen in februari al in de vergeetput zat. Je bent student, geen robot. Het leven is soms gewoon druk, chaotisch en onvoorspelbaar. In plaats van jezelf te straffen met zelfkritiek, kies je beter voor mildheid. Je kan op elk moment opnieuw beginnen. Dat hoeft niet op 1 januari. Juni is even goed en misschien zelfs beter, omdat je het nu bewust en zonder nieuwjaarsdruk doet.

Wil je meer content voor studenten? Volg ons zeker op Instagram !

Jouw reactie ?

Related Posts

Meer berichten laden Laden...Geen berichten meer.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite