Aktua

ULB-studente klaagt ondraaglijke toestand campuskoten aan

Bruin kraantjeswater, schimmel op de muren en zelfs rondlopende ratten. Lola heeft er genoeg van. De studente van de Université Libre de Bruxelles (ULB) wordt naar eigen zeggen dagelijks met de erbarmelijke staat van haar campuskot geconfronteerd.

Lola (*) is een studente psychologie aan de ULB. Vorig academiejaar besloot ze haar intrek te nemen in een studentenkot van de Brusselse universiteit op Campus Solbosch in Elsene. Maar de maat is vol voor haar. De onhoudbare toestand van het gebouw maakt het volgens haar onbewoonbaar.

Ondraaglijke toestand

Na meermaals haar beklag gedaan te hebben bij de huisvestingsdienst, blijven de problemen aanhouden. Zo moet de studente elke dag gebruik maken waterflessen om te koken, om aan persoonlijke hygiëne te doen en om haar kamerplanten te onderhouden. Lola vertelt dat het kraantjeswater namelijk troebel of zelfs bruin is en er zelfs larven uit de kraan kruipen. De studente moet zelfs geregeld koude douches nemen, omdat er nauwelijks warm water is.

Lola wijst daarnaast ook op een defecte verwarming. In de ene kamer staat de verwarming vast op de hoogste stand, terwijl het in de andere kamer niet werkt. Hierdoor is het oftewel snikheet of ijskoud. Haar buurvrouw moest hierdoor zelfs al eens in de keuken slapen. Alsof het nog niet voldoende was, vertelt de studente over een rattenplaag. Haar eten uit het oog verliezen, durft ze hierdoor niet meer. Dit nadat er een jaar eerder al een kakkerlakkenplaag heerste in het gebouw.

Ten slotte moeten Lola en de andere studenten ook het schimmel op de muren ondergaan. Haar buurman zou hierdoor reeds geïrriteerde luchtwegen en huidproblemen gekregen hebben.

Huisvestingsdienst reageert

De huisvestingsdienst van de ULB is alvast op de hoogte van de situatie. Valérie Dumoulin, medewerkster van de huisvestingsdienst van de universiteit, reageerde dat de vleugel in kwestie van het gebouw in oktober sluit om de waterleidingen en verwarming te herstellen. Dit gebeurt pas na vier jaar, wat volgens Dumoulin te maken had met onder meer de pandemie en de stijgende prijzen van bouwmaterialen.

Dumoulin reageerde ook op het feit dat er schimmel op de muren te vinden is. Ze vertelt dat studenten regelmatig gevraagd worden om hun kamers voldoende te ventileren om schimmelvorming te voorkomen. Volgens haar worden er geen koten ter beschikking van studenten gesteld waar schimmel aanwezig is.

Ook meldt ze dat er regelmatig een bestrijdingsdienst langskomt om ongedierte tegen te gaan. Ze vertelt dat deze problematiek deels kan verholpen worden als studenten hun etensresten opruimen in de gedeelde keuken. Dumoulin begrijpt naar eigen zeggen de zorgen van de studenten wel en roept hen om van zich te laten horen, zoals Lola deed.

Lola zelf heeft alvast besloten om op te zoek gaan naar een ander kot voor volgend academiejaar. Momenteel betaalt ze elke maand €260, maar ze geeft aan dat dit bij privékoten in dezelfde regio minstens dubbel zoveel is. Iets wat ze zich als student niet kan veroorloven.

(*) Lola is een schuilnaam, gegeven door BRUZZ.

(Bron: https://www.bruzz.be/samenleving/bruin-water-schimmel-en-rattenplaag-student-ulb-klaagt-toestand-van-campuskoten-aan)

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite