BrusselCampus

Eerste studiejaar in hartje Brussel

Ga je in het centrum van Brussel studeren, maar weet je – behalve de locatie van je nieuwe campus – niets over de stad en wat je er kan vinden? Wij geven je enkele aanbevelingen om snel je draai te vinden in je nieuwe omgeving. Brussel is een multiculturele stad die wacht om ontdekt te worden!

Centraal Station

Als je studeert op Odisee – Campus Brussel of KU Leuven – Campus Brussel, ontdek dan zeker het Centraal Station. Het station is gelegen op wandelafstand van de twee campussen. Het is het op één na drukste treinstation in België. Het station is gesitueerd op de lijn Brussel-Zuid – Brussel-Noord, die het Noordstation en het Zuidstation ondergronds met elkaar verbindt. In het station heb je een Starbucks, waar je even kan zitten wachten op je trein en een Iced Latte kan drinken. Naast de Starbucks heb je een kraampje waar je een wafel kan kopen. Tegenover de Starbucks is er een Press Shop. Zo kan je voordat je naar de campus gaat nog snel even een krant of tijdschrift kopen. Als je uit het station gaat, vind je tegenover de ingang een Carrefour Express.

Voor je uitstapjes

Ben je op zoek naar een plaats waar je niet alleen kan chillen, maar ook kan genieten van een prachtig uitzicht? Dan is Kunstberg de plaats die je zoekt! Het is op 3 minuten van het station gelegen. De Kunstberg is een helling in het centrum van Brussel. Het geeft je een prachtig panorama over de stad. De Kunstberg heeft ook een sublieme tuin waar je door kan lopen. Wil je graag iets eten, drinken of feesten, dan kan je naar Plein Publiek BXL gaan. Overdag is het een gezellig restaurant met een terras en in de avond organiseren ze evenementen. Ben je meer een fan van rooftops, dan kan je naar Secret Rooftop By Warwick gaan. Bij mooi weer kan je, zoals bij de Kunstberg, genieten van de multiculturele stad. Je kan ook naar het Warandepark gaan om van de natuur te genieten.

Vanop de Kunstberg kan je bij mooi weer ook het beroemde Atomium en de Basiliek van Koekelberg zien. Als je op het Koningsplein staat, kan je van ver de Grote Markt zien. Dit is een historisch plein waar je naartoe kan gaan om het stadhuis en de lichtshow te zien. Ook zijn er toffe musea in de buurt van de Grote Markt, zoals Het Broodhuis. In de avond worden het stadhuis en de twee andere gevels van het marktplein verlicht. De belichting gebeurt op maat van de muziek. Op de Grote Markt heb je verschillende cafés met terrassen, restaurants en hotels.

Wil je eerder een activiteit doen met vrienden? Dan kan je naar Crosly Bowling gaan door een wandeling van 4 minuten te maken. Zo kan je je bowling skills tonen of een laser game spelen. De Crosly Bowling beschikt ook over een restaurant met terras. Het is de ideale plaats voor verjaardagen.

Wil je je favoriete artiesten zien, dan raad ik je aan om naar De Madeleine (een concertzaal) te gaan. Het is niet ver van het station en de Kunstberg. Als je verder stapt richting de Grote Markt, kom je allerlei plekjes tegen waar je kan eten. Dit allemaal voor een goedkope prijs. Je kan ook gaan winkelen in de Agora Galerij.

Praktische kant

Je kan de metrolijn 1 of 5 nemen om naar het Centraal Station te gaan. Daarna moet je een wandeling maken van ongeveer 6 minuten om aan te komen op KU Leuven – Campus Brussel, alsook op Odisee – Campus Brussel, gezien beide campussen zich in dezelfde wijk bevinden. Daarnaast kan je buiten het station verschillende MIVB/STIB-bussen vinden. Als je geen zin hebt om te stappen, kan je voor één halte de MIVB/STIB-bus 29 of 71 nemen. Deze brengen je rechtstreeks naar de campus.

Studentenkoten

De huurprijzen hangen af van verschillende zaken, zoals de nabijheid van het centrum, het kameraanbod, de staat van de woning…en meer. Het beste is om aan een vriend of kennis te vragen of je zijn/haar kot kan overnemen of er kan intrekken. Via Facebook zijn er groepen waar je terecht kan als je een kot zoekt, zoals de Facebookgroep Kot in Brussel. Daar worden verschillende posten gedeeld waarin iemand zijn/haar kot aanbiedt. Je kan deze groep ook gebruiken om je verzoek te delen.

Koop je graag vintage? Kotplanet toont je 5 vintage winkels die je absoluut moet bezoeken!

Anspachlaan

De Erasmushogeschool Brussel – Campus Bloemenhof is niet ver van de Anspachlaan. Dit is een centrale laan in Brussel tussen het Brouckèreplein en het Fontainasplein. Er is een voetgangerszone en het is ook één van de meest bezochte plaatsen. Wanneer het mooi is, ga je daar veel mensen vinden. Het is verbonden met verschillende zijstraten en pleinen, waaronder de Maurice Lemonnierlaan, Adolphe Maxlaan en de Emile Jacqmainlaan. Ook kruist de Anspachlaan op een gegeven moment met het Beursplein. De Anspachlaan wordt omringd door verschillende zaken, waaronder cafés met terrassen, restaurants, banken, winkels en metro-en treinstations. Het is de perfecte plaats om te komen lunchen tijdens de middagpauze. Bij mooi weer zijn er altijd mini-spektakels in het midden van het Brouckèreplein, zoals danswedstrijden of een show van bijvoorbeeld een amateurzanger.

Voor je uitstapjes

Dicht bij de campus heb je allerlei plekjes om te eten. Je hebt bijvoorbeeld tegenover de campus de Hashtags Burgers & Brunch. Daar kan je een lekkere waffle burger eten in een ontspannende sfeer. Ze hebben eveneens een terras. Dit is een goede plaats voor verjaardagen, want ze spelen leuke liedjes af. In de buurt van de campus heb je ook het restaurant Pizza Napolitana La-Fleur, waar je niet alleen een pizza kan eten, maar ook een belegd broodje kan kopen. Heb je zin in iets anders, dan kan je naar de Proxy Delhaize gaan of naar de bakkerij Bon Beurre.

Ben je op zoek naar een meer geanimeerde plaats, dan is Café des Halles Saint-Géry THE PLACE TO BE! Daar vind je verschillende cafés en restaurants. Het is ook een plaats waar veel studenten uit andere campussen of universiteiten samenkomen. Je kan daar een lekkere cocktail drinken of ervoor kiezen om een croque-monsieur te eten. Je hebt keuze genoeg! Of je kan naar de Anspachlaan gaan en eventueel naar de McDonald’s gaan. 

Bevind je je nog steeds op de Anspachlaan en wil je de nieuwste films ontdekken? De UGC De Brouckère staat tot je dienst. Of wil je eerder gaan winkelen, dan kan je naar de Nieuwstraat gaan. Je vindt daar verschillende trendy winkels. Als je meer winkels wilt zien, kan je naar het winkelcentrum City 2 gaan. Je moet je zeker geen zorgen maken om het eten, er is een ruim aanbod aan eten. Je kan er ook voor kiezen om met vrienden naar de Gamestate te gaan. Daar kun je allerlei arcade games spelen en ook prijzen winnen.

Hou je van de kerstsfeer? Dan ga je verliefd worden op de Kerstmarkt in Brussel. Het begint meestal in november tot begin januari. Winterpret en de Kerstmarkt animeren het centrum van Brussel. Met onder andere meer dan 200 chalets, een schaatsbaan en een reuzenrad, is er geen tijd om je te vervelen. De Kerstmarkt vindt niet alleen plaats op de Anspachlaan, maar ook op het Sint-Katelijneplein. Een gereputeerd plein dat bekend staat om zijn verschillende cafés en restaurants. De prijzen variëren. Sommige plaatsen zijn duurder dan andere. Eén ding is zeker, je hebt genoeg plaatsen om geen Happy Hour te missen!

Praktische kant 

Er zijn verschillende manieren om de campus te bereiken. Zo kan je de MIVB/STIB-bus 46 of 89 nemen om naar de campus te komen. Je kan ook de tram 3 of 4 nemen en afstappen aan de halte Anneessens, Beurs of De Brouckère. Waar je ook afstapt, je zal niet lang moeten stappen. Het minste stappen doe je als je afstapt aan de halte Anneessens. Verder kan je ook de metro 5 nemen om je naar het centrum te begeven.

Studentenkoten

Om een kot te vinden, is het beter dat je je meteen inschrijft op de website van student.be en dan kijkt bij de rubriek ‘koten’. Daar worden verschillende aankondigingen geplaatst door andere studenten. De prijzen variëren tussen 300 en 700 euro. De prijs houdt onder andere rekening met de plaats en het type kot (studio, appartement of samenwoning). Je kan eveneens de aankondigingen lezen in de Facebookgroep Kot in Brussel.

Wil je graag beginnen mediteren? Kotplanet geeft je 10 redenen die aantonen waarom medidatie goed is voor jouw lichaam!

Zijn er nog leuke plaatsen of weetjes die niet genoemd zijn? Aarzel zeker niet om ze te sturen op Instagram . Of wil je zelf een leuk artikel schrijven? Dan kan je dit doen op de website.

What's your reaction?

Related Posts

5 gezellige studeerplekken in Mechelen

Of je nu een pendelstudent bent, op kot zit of simpelweg in Mechelen woont, we hebben soms allemaal wel even nood aan een verandering. De blokperiode is een uitputtende en stressvolle periode en daarom is het goed om soms een…

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite