in ,

Tien voordelen van meditatie voor jouw lichaam

@Pexels - Spencer Selover

Examens, opdrachten of een studentenjob. Het wordt ons soms wat teveel. Je kent het gevoel vast wel dat een dag niet voldoende uren bevat om alles gedaan te krijgen. Slow down! Het wordt tijd dat je ook eens aan jezelf denkt en daarom geeft Kotplanet jou tien voordelen van meditatie voor jouw lichaam.

Wil je je mentale gezondheid verbeteren? Check hier onze vijf tips!

1/ Minder stress en angst

Een eerste – en meteen heel belangrijk – voordeel van mediteren, is de vermindering van stress en angst. Of je nu een examen of een belangrijke deadline hebt, neem even de tijd om je hoofd leeg te maken en tot jezelf te komen. Minder stress en angst betekent dat je je ook beter zult voelen!

2/ Hoger concentratievermogen

Na een tijdje studeren of tijdens een langdradige les, worden zelfs de saaie witte muren opeens interessant. Komt het je bekend voor? Er zijn zo’n momenten waarop we relatief snel afgeleid zijn. Ook daar komt mediteren goed bij van pas! Het verbetert het concentratievermogen, waardoor je je in de toekomst beter kunt focussen.

3/ Betere nachtrust

Lig je soms wel uren heen- en weer te draaien in je bed of naar het plafond te staren? We vertelden het hierboven al, maar mediteren helpt je om je hoofd leeg te maken. Wanneer stress en angst verdwijnen, zal je van zelf ook beter slapen. Een betere nachtrust betekent ook dat je je meer uitgerust en energieker zult voelen. Ready to take on the world!

4/ Good mood

Wanneer je mediteert, neem je de tijd om aan niets anders te denken. Je ontsnapt even aan de realiteit van het dagelijkse leven. Je ‘bent’. Dit zal je uiteindelijk ook helpen om je beter te doen voelen, wat een positieve impact heeft op je geestelijke gezondheid.

5/ Verhoogde creativiteit

Heb je al eens het gevoel gehad tijdens pakweg een project dat je maar weinig inspiratie had? Wel, mediteren bevordert ook jouw creativiteit. Dit betekent dat het je helpt om nieuwe ideeën te bedenken en je zo minder vast zult lopen in je brainstormsessies.

6/ Verbeterde cognitieve functie

Mediteren helpt je niet enkel met het verbeteren van je concentratievermogen. Als je geregeld de tijd neemt om even tot jezelf te komen, zal je ook merken dat je geheugen zal verbeteren. Dit heeft meteen ook een positieve invloed op je leerprestaties.

7/ Meer controle over emoties

Je herkent het mogelijks wel. Je zit volop in de examenperiode en je staat onder druk. Het is dan ook geen wonder dat je prikkelbaar wordt. Misschien slaat je mood zelfs wel wat sneller om dan anders. Maak je geen zorgen! Door aan meditatie te doen, krijg je weer meer controle over je emoties. Dit zal je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties.

8/ Betere gezondheid

Er mogen dan wel veel voordelen zijn voor je mentale gezondheid, maar mediteren heeft ook voordelen voor je fysieke gezondheid. Het helpt je om je algehele gezondheid te verbeteren. Zo zal onder meer je bloeddruk en je immuunsysteem een boost krijgen, waardoor je bijvoorbeeld minder snel ziek zult worden.

9/ Verbeterde sociale vaardigheden

Mediteren zorgt ervoor dat je je beter zult voelen, dat vertelden we je al. Maar er is meer! Niet enkel zal je mood beter worden, maar het versterkt ook je sociale vaardigheden. Dit maakt dan weer dat je beter kunt communiceren en samenwerken met anderen. Misschien is groepsmeditatie wel een idee voor je volgende groepsproject. 😉

10/ Meer zelfbewust

Om af te ronden hebben we nog een tiende voordeel van meditatie voor jou. Mediteren helpt je om meer zelfbewust te worden en jezelf beter te begrijpen. Je neemt namelijk de tijd om te voelen wat er in je lichaam omgaat en om na te gaan wat je gedachten kruist. Dit helpt je dan weer om je beter te navigeren door zowel je academische als persoonlijke leven.

Zo, dit waren maar liefst tien voordelen van meditatie voor jouw lichaam. Het is zeker geen slecht idee om het uit te proberen. Op termijn zal je merken dat het een positief effect heeft op je leven en dat niet enkel tijdens de blok! Het neemt maar eventjes van je tijd in beslag, dus op wat wacht je nog?

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?