in ,

3 kaartspellen om te spelen met je kotgenoten

@Pexels - Kendall Hoopes

Kaartspelletjes spelen is de ideale manier om je avondjes met je kotgenoten tot een nieuw level te brengen. Hoeveel kaartspelletjes ken je al? Deze kan je misschien ook eens spelen? Kotplanet zet er 3 voor jou op een rijtje. 

1/ Wippen 

Dit spel kan je al met een andere kotgenoot spelen, maar het is leuker om met meer vrienden te spelen, natuurlijk! Haal je volledig kaartenspel maar al van onder het stof en verwijder alle jokers. Iedere speler krijgt 4 kaarten en er liggen vier kaarten open op tafel. De deler deelt de kaarten per twee uit met de klok mee en dat wordt dan meteen ook de speelrichting. 

Als het jouw beurt is, kan je twee dingen doen: je neemt een kaart van tafel die identiek is aan een van de kaarten in je hand ( kleur maakt niet uit) of, als dat niet kan, leg je een van jouw kaarten gewoon op tafel. Dat doet iedereen tot alle kaarten in jullie handen op zijn. 

Nu ga je opnieuw vier kaarten aan elk persoon geven, maar leg je geen nieuwe kaarten op tafel. Zo doe je door tot de hele stapel kaarten op is.

2/ Zenuwen

Heb jij stalen zenuwen of krijg jij stress bij het minste? Als dat laatste het geval is, moet je dit spel maar skippen, want het is er eentje om echt zenuwachtig van te worden! 

Het doel is om als eerste verlost te zijn van al je kaarten. Je verdeelt alle kaarten onder de spelers en daarna gaat elk persoon zijn kaarten in vijf hoopjes leggen. De eerste stapel heeft 1 kaart, de volgende twee… en de bovenste kaart wordt iedere keer omgedraaid. Hebben twee bovenste kaarten dezelfde waarde? Dan mag je die op elkaar leggen! 

Met de rest van de kaarten maak je twee stapels. Als je beide klaar bent, draai je tegelijkertijd een kaart om van de stapels op het midden van de tafel. Daarna kan je kaarten die volgen op de pas omgedraaide kaarten leggen en zo ervoor zorgen dat al je kaarten als eerste op zijn. 

3/ Liegen

De kaarten worden verdeeld en je kiest zelf welke persoon begint. Misschien de kotgenoot die al het meest gedronken heeft ondertussen? 😉 Deze persoon kiest een soort kaart (Harten, Ruiten, Schoppen, Klaveren) en dan moet iedereen om de beurt een kaart omgekeerd op de stapel leggen of je denkt dat de persoon die voor je kwam, loog. Volgens jou heeft hij een andere soort kaart gelegd dan degene die gekozen werd in het begin. 

Als jij, de uitdager, fout bent en de vorige persoon dus niet loog, moet je alle kaarten van de stapel nemen. Als je wel gelijk had, dan is het zijn beurt om alle kaarten te nemen. 

Deze drie kaartspelletjes kan je natuurlijk ook doen als drankspelletje, maar daarvoor kies je best je eigen regels… Enjoy! Laat ons weten op Instagram of TikTok welk spelletje jullie het leukst vonden! 

What do you think?