StagesTIPS

6 survivaltips voor je eerste stagedag

Loop jij binnenkort stage, maar weet je niet wat verwachten? Dit kan best spannend, maar ook stressvol zijn. Rustig aan! Wij zijn er om jou te helpen voor, tijdens en na jouw stage. Kotplanet geeft je daarom nu al zes survivaltips voor je eerste stagedag.

1/ Bereid jezelf voor

Het is belangrijk dat je jezelf voorbereidt voordat je voor de eerste keer naar je stageplaats gaat. Dat betekent enerzijds dat je natuurlijk alles meeneemt wat je nodig hebt, maar anderzijds ook dat je wat opzoekwerk verricht over het bedrijf waar je stage zal lopen. Door meer te weten te komen over de missie, visie, kernwaarden en recente projecten van het bedrijf, zal je ook een beter beeld vormen van de omgeving waar je terechtkomt en meteen indruk weten te maken.

2/ Wees nieuwsgierig

Neem een nieuwsgierige houding aan. Stel vragen, onderzoek diverse aspecten van het bedrijf en toon interesse in wat je collega’s doen. Zo vergroot je niet enkel je kennis en begrip, maar laat je ook zien dat je enthousiast bent om bij te leren en bij te dragen tijdens jouw stage. Je hoeft zeker geen schrik te hebben en jezelf al helemaal niet af te zonderen!

3/ Neem notities

Op je eerste stagedag zal je ongetwijfeld veel nieuwe informatie krijgen. Dit kan gaan van procedures en instructies tot belangrijke contactpersonen en deadlines. Daarom is het zeker geen slecht idee om notities te nemen. Zo kan je alles beter onthouden en terugverwijzen naar bepaalde informatie. Hou je notities beknopt en gestructureerd, want op die manier blijft het overzichtelijk en kan je ze snel raadplegen wanneer dat nodig is.

4/ Maak kennis met je collega’s

Misschien is niet iedereen op je eerste stagedag aanwezig of heb je nog niet echt de kans om veel te zeggen, maar het is wel goed om al meteen kennis te maken met je collega’s die er wel zijn. Zo leer je hen al wat kennen en bouw je een goede werkrelatie op. Probeer hun namen te onthouden en toon interesse in wat ze doen. Dit maakt je stage alleen maar aangenamer en bevordert ook je werk!

5/ Houd een gesprek met je stagementor

Als er iemand is met wie je op je eerste stagedag zeker even moet spreken, dan is het toch wel jouw stagementor. Deze persoon zal jou tijdens je stage begeleiden en ondersteunen, dus is het wel cruciaal om even samen te zitten en een aantal zaken te bespreken. Maak van de gelegenheid gebruik om bijvoorbeeld je verwachtingen, doelen en eventuele vragen of zorgen te bespreken. Op deze manier kan je meer duidelijkheid krijgen over wat ze van je verwachten en hoe het je het meeste uit je stage haalt.

6/ Blijf positief

Last but not least is het zeker belangrijk om positief te blijven. Het is normaal dat je zenuwachtig bent voor je eerste stagedag en dat je je misschien wat overweldigd voelt voor, tijdens of na je eerste dag. Probeer toch een positieve houding aan te nemen. Wees open voor nieuwe ervaringen, wees bereid om uitdagingen aan te gaan en blijf jezelf motiveren. Dit zal helpen om een leuke stage te hebben en ook om bij te dragen aan een positieve werksfeer.

Zo! Dat waren onze zes survivaltips voor jouw eerste stagedag. Relax, geloof in jezelf en dan komt alles zeker goed. Veel succes met je stage! 💼

Op zoek naar meer content voor studenten? Ontdek meer op onze website!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite