1/ Je examens niet opschrijven in je agenda
Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch: schrijf je examendata duidelijk op in je agenda! Zo vergeet je niet op welke dagen je examens hebt en verwissel je geen vakken. Gebruik je een papieren planner? Super, maar zet het ook in je digitale agenda. Om zeker geen fouten te maken, kun je natuurlijk ook altijd je examenrooster als achtergrond van je smartphone zetten, want hoe vaker je het ziet, hoe kleiner de kans op fouten.
Moeilijk examen? Kotplanet geeft je 5 tips om je goed voor te bereiden.
2/ Grote taken niet op voorhand afwerken
Zorg ervoor dat je grote opdrachten al af zijn vóór de examenperiode. Zo kun je tijdens het blokken je volle focus leggen op het studeren. Bovendien werk je bij het maken van die taken vaak al met de leerstof, wat je later een voordeel geeft bij het instuderen.
3/ De dagen tussen je examens niet op voorhand berekenen
Tel op voorhand hoeveel dagen je hebt tussen je examens. Zo weet je welke vakken je al op voorhand moet instuderen en voor welke je nog studietijd hebt tijdens de examens.
Stel dat je maandag Neuroanatomie hebt, donderdag Pediatrie, en de woensdag daarop Fysica. Dan weet je dat je Pediatrie op voorhand moet leren, omdat je maar drie dagen hebt na je eerste examen. Voor Fysica heb je nog wat meer ruimte, dus dat kan je eventueel later inplannen.
4/ Niet studeren tijdens je productieve uren
Iedereen heeft momenten op de dag waarop die het meest geconcentreerd is. Sommigen studeren het best ‘s ochtends, anderen ‘s avonds. Plan je moeilijkste vakken in tijdens jouw productieve uren. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld de ochtenden tussen 8u en 12u. In de namiddag plan ik dan eerder oefeningen of ontspanning.
5/ Te veel inplannen
Een veelgemaakte fout: je planning té vol zetten. Het is beter om iets minder in te plannen en je dag met een goed gevoel af te ronden dan gefrustreerd te eindigen omdat je niet alles hebt afgewerkt. Een lichtere planning betekent wel dat je vroeger moet beginnen met blokken. Persoonlijk kies ik liever voor een langere, rustige blokperiode dan voor een korte, stressvolle sprint naar het einde.
6/ Niet specifiek genoeg plannen
Vage planningen zoals “Ontwikkelingspsychologie studeren” helpen je niet vooruit. Schrijf liever op: “Hoofdstuk 2: cognitieve ontwikkeling van Ontwikkelingspsychologie instuderen.” Zo weet je exact wat je moet doen én kun je gerichter werken.
7/ Geen buffermomenten inplannen
Plan ook altijd enkele buffermomenten in. Dat zijn vrije momenten in je planning waarop je eventueel uitgelopen taken kunt inhalen. Heb je alles op tijd af? Dan is het gewoon extra vrije tijd. Win-win! En vergeet niet: je mag jezelf ook belonen.
8/ Studeren direct na een examen
Plan geen studiesessie vlak na een examen. Heb je bijvoorbeeld een examen van 9u tot 12u? Neem dan pauze tot minstens 15u. Ontspan, eet iets lekkers, ga wandelen. Na 15u kun je eventueel opnieuw aan de slag, maar verwacht niet te veel van jezelf. En als het die dag niet meer lukt? Geen probleem. Zorg dat je op tijd gaat slapen zodat je de volgende dag fris en gemotiveerd kunt herbeginnen.
9/ Niet inschatten hoeveel tijd je nodig hebt per vak
Denk op voorhand na over hoeveel tijd elk vak vraagt. Is het een vak waarbij je vooral moet begrijpen of eentje dat je moet memoriseren? Hoeveel studiepunten telt het? Hoeveel hoofdstukken? Hoe goed ben je al mee? En niet onbelangrijk: hoeveel interesse heb je in het vak? Al deze factoren bepalen hoeveel tijd je best voorziet.
10/ Geen pauzes inplannen
Pauzes zijn essentieel. Niet per se lang, maar wel regelmatig. Ze helpen je motivatie op peil te houden. Vermijd passieve pauzes, zoals scrollen op je gsm, en kies liever voor iets actiefs of ontspannends.
Wil je graag inspiratie voor leuke pauzes tijdens het blokken? Check dan deze 10 actieve pauzes !
Volg Kotplanet op Insta voor meer content !