in , ,

Waarom zou ik als student op Erasmus gaan?

@Pexels - Gustavo Fring

Op Erasmus gaan. Misschien lijkt het nu nog een ver-van-je-bedshow, maar als je in je laatste jaar zit (of misschien zelfs ervoor) kan je op Erasmus vertrekken. En iedereen zegt altijd dat dat de beste tijd van je studentenleven is. Zou jij overwegen om naar het buitenland te vertrekken? Of blijf je liever in België? Dit artikel zou je eventueel kunnen overtuigen of nog meer excited maken…

1/ Nieuwe cultuur, nieuwe vrienden, nieuwe…

Het spreekt voor zich dat als je naar een nieuwe school gaat, je nieuwe vrienden zal moeten maken. Dat klinkt eng, maar denk eraan, er zijn zoveel studenten die in hetzelfde schuitje zitten. Heel veel mensen komen alleen toe op hun bestemming en willen ook niet hun volledige Erasmus-periode alleen blijven. Ga dus op zoek naar die mensen en misschien kan je onze andere tips hier ook goed gebruiken!

Ook krijg je een stukje van de wereld te zien dat je misschien nog nooit hebt gezien en dat is interessant: nieuwe tradities, nieuwe gewoontes, nieuwe recepten… Je kan je Erasmus een stukje wijden aan het aanleren van deze dingen. Je leert heel veel bij en je kan misschien een stukje daarvan terug meenemen naar België. 

Heel wat nieuwe dingen dus en dat is leuk, maar het kan ook vermoeiend zijn. Wees er maar zeker van dat je de eerste weken heel moe zal zijn door al die nieuwe indrukken, dat is heel normaal!

2/ Wordt NOG onafhankelijker

Zit je al op kot? Dan ben je al wat onafhankelijkheid gewoon, maar Erasmus is nog net dat stapje hoger! Woon je nog thuis? Dan is dit nog een grotere stap voor jou. Maar geloof me, dat komt goed! Er staan heel wat tips online en je bent nooit alleen. Je kan altijd hulp vragen, zelfs aan het thuisfront… 

Ik zat al op kot voordat ik op Erasmus vertrok en de eerste keer dat ik de was moest doen, belde ik naar mijn mama om te vragen hoe de wasmachine werkt. Zo zie je maar… Iedereen moet het leren en wat ben je trots als je jouw eerste was hebt gedaan. Echt waar!

3/ Les in een andere taal

Op Erasmus gaan is (hou je vast) ook naar de les gaan en dat zal hoogstwaarschijnlijk niet in het Nederlands zijn. Behalve als je koos voor een bestemming in Nederland of de ABC-eilanden… Ga je naar Frankrijk, dan zal je misschien wel lessen in het Frans krijgen. Ga je naar een ander land zal de voertaal op de universiteit waarschijnlijk Engels zijn. 

Dat kan echt een hele aanpassing zijn. Je moet dubbel zo hard opletten en je notities nog duidelijker maken. Die vermoeidheid waarover ik het hierboven had, zal hier ook wel bovenkomen. Maar wees gerust, na een tijdje word je dat echt gewoon! Als ik terug thuiskwam, sprak ik overal Engels omdat dat zo mijn gewoonte was tijdens mijn tijd op Erasmus.

4/ Jezelf ontplooien

Ik heb vooral geleerd blij te zijn met mijn eigen gezelschap. Alleen naar de les gaan, alleen gaan shoppen, alleen naar de winkel gaan… Nu denken jullie waarschijnlijk dat ik geen vrienden had daar, maar niets is minder waar. Iedereen vond het af en toe wel eens leuk om alleen te zijn en dat helpt echt bij je zelfontplooiing. Leer jezelf kennen. Wees blij met je eigen gezelschap, maar ga ook dingen gaan doen met andere mensen. Want je kan er echt je beste vrienden tegenkomen en ze dan weer moeten loslaten omdat je naar huis moet… Ik spreek uit ervaring.

Ben je overtuigd om op Erasmus te vertrekken of denk je nog altijd dat het niets voor jou is? Maak een goed overwogen keuze! Ik kan het alleen maar aanraden 😉 
Volg ons op Instagram en TikTok!

What do you think?