StudentenjobsTIPS

Een vakantiejob of een studentenjob doorheen het jaar: wat is beter?

Terwijl sommige studenten de hele zomer op hun vakantiejob hebben gewerkt, staan anderen op het punt om hun jaarlijks contract te tekenen in september. Wat is er nu beter? Elke week werken of wachten tot de vakantie begint? Kotplanet, het digitale medium gewijd aan studenten, zoekt naar de beweegredenen van deze studenten en onderzoekt de regulering over studentenjobs

Een zekere bron van inkomsten 

Heb je het hele jaar door een studentenjob? Dan kan je een jaarcontract tekenen dat ervoor zorgt dat je gegarandeerd een plaats hebt in het bedrijf. Aglaé is een 21-jarige studente communicatiewetenschappen en voor haar is een wekelijkse, vaste job een manier om er zeker van te zijn dat ze geld verdient. Naast deze wekelijkse job heeft Aglaé twee studentenjobs die ze op afstand kan doen en wanneer ze de tijd vindt naast haar lessen. “Ik doe een master met 60 studiepunten, dus heb ik weinig les (8 tot 12 uur per week). Ik werk twee middagen per week doorheen het jaar en mijn twee andere jobs zijn extra’s”. Deze drie studentenjobs zorgen ervoor dat ze zichzelf kan onderhouden op kot: “Ik woon alleen met mijn moeder die gehandicapt is, dus ik heb altijd al een job gehad (zelfs meerdere) om wat geld te hebben. Nu zit ik op kot en mijn moeder betaalt de huur, maar ik zorg voor de rest.”

Je leert organiseren

Manon werkt het hele jaar door in het weekend in een supermarkt. Zonder lessen te missen, werkt Julie gemiddeld 16 uur per week. Dat is niet altijd gemakkelijk volgens deze tweedejaars hogeschoolstudent: “Soms wil ik een beetje rust na 7/7 te werken, maar met een beetje organisatie lukt dat wel! Het lukt me goed om mijn studie, studentenjob en avondjes uit te structureren, dus het is geweldig.” Structureren is voor Manon een verplichting geworden doordat ze vaak ruzie heeft met haar ouders. Toen ze het huis verliet, moest ze zeker twee dagen per week werken om haar huur, benzine en eten te kunnen betalen. Nu woont ze terug bij haar ouders: “Ik vond het heel moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Nu werk ik nog steeds minstens twee dagen per week om te sparen voor mijn onafhankelijkheid binnen twee jaar en om op Erasmus te kunnen volgend jaar.”

Welke studentenstatus moet ik aannemen?

Studenten moeten rekening houden met een aantal regels als ze de voordelen van hun studentenstatus willen houden. Ze mogen maar 475 uur per jaar werken om in aanmerking te blijven voor de verlaagde socialezekerheidsbijdragen. Ook mogen ze niet meer dan 240 uur per semester werken om hun kindergeld te houden, maar ze mogen ook niet meer dan 3410 euro per jaar verdienen als beide ouders er zijn om het kind te onderhouden (4.920 euro per jaar als de ouder alleenstaand is). Manon overschreed sinds september haar 475 uur en is daarom overgestapt op een werkstudent-statuut: “Ik word nu belast tegen +-13% en ik zal ook wat bijdragen moeten terugbetalen, maar ik hoop dat dit geen invloed heeft op de belastingen van mijn ouders.” Manon vindt dat dit systeem niet aangepast is aan de situatie van alle studenten: “Ik begrijp dat er quota’s enzo zijn om te voorkomen dat mensen voor eeuwig onder de studentenstatus blijven werken om belastingen te ontduiken. Maar voor studenten die geld nodig hebben om te leven of om te sparen voor later, denk ik echt dat het roet in het eten gooit.”

Hoe worden vakantiejobs geregeld? 

Voor Julie was een studentenjob doorheen het jaar geen optie: “Mijn lessen starten meestal om 8 uur ‘s ochtends en eindigen tussen 15 en 17 uur. Ik heb dus geen goed moment om te werken, behalve ‘s avonds. Dan ontspan ik liever en rust ik uit voor de lange dag die voor me ligt.” Toch wilde ze financieel verantwoordelijk zijn zodat ze haar ouders niet meer om zakgeld hoefde te vragen, dus nam ze een studentenjob tijdens de zomer of tijdens het weekend. Bovendien zorgt deze formule ervoor dat je die 475 uur per jaar niet overschrijdt! “Het heeft echt mijn ogen geopend en me met de neus op de feiten gedrukt: het leven is duur.”

Volg ons op Instagram en Tiktok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite