in ,

Hoe ga je om met een ruzie tussen kotgenoten?

@Pexels - Ketut Subiyanto

Ruzies tussen kotgenoten zijn niets nieuws en ze kunnen om elke reden ontstaan. Of het nu gaat om onbetaalde huur, een huisgenoot die zich niet aan het huishoudrooster houdt of een slechte verstandhouding in het algemeen, dankzij mijn advies kun je deze kleine probleempjes oplossen.  

1/ De oplossing: erover praten

Een discussie beginnen over een gevoelig onderwerp is nooit makkelijk, maar in de meeste gevallen helpt het om het probleem op te lossen. Het gaat erom dat je helder en precies kunt communiceren zonder je stem te verheffen bij de geringste opmerking. Het heeft geen zin te schreeuwen om gehoord te worden, door het probleem in de juiste bewoordingen uit te leggen, krijgt iedereen de kans om zich over het onderwerp uit te spreken en tegelijkertijd oplossingen voor het probleem te vinden.

2/ Geef anderen niet de schuld

Samen op kot betekent verschillende mensen elk met een eigen aanpak en omgangsvormen, niemand is de rotte appel. Het is waar dat verschillen niet altijd samenvallen met elkaars ideeën, wat tot conflicten kan leiden. Als een huisgenoot om welke reden dan ook klaagt, heeft het geen zin om jezelf te verantwoorden, of je nu schuld treft of niet. Wanneer je samen op kot bent, is iedereen verantwoordelijk en moet iedereen de afspraken nakomen. Om te vermijden dat huisgenoten zich vijandig gaan opstellen, hoef je ze er alleen maar aan te herinneren dat samen huren vooral een zaak is van samen deelnemen.

3/ Probeer de sfeer een beetje op te vrolijken

Samen op kot met onderlinge spanningen zorgt enkel maar voor stress en afstand tussen huisgenoten. Om de vlam weer aan te wakkeren, is er niets beter dan een gezellige avond of middag met je huisgenoten door te brengen. Iedereen zal er veel meer ontspannen uitkomen. Op die manier kunnen jullie eventuele toekomstige conflicten optimaal aanpakken en de banden tussen jullie versterken.

Of je huisgenoten nu al dan niet je beste vrienden zijn, maakt niet uit, je zal altijd wel eens ruzie maken. Ook al zijn ruzies vervelend en vergt het veel inspanningen van iedereen, het zal je leren hoe je met conflicten omgaat, maar ook hoe je je kunt aanpassen, een situatie kunt relativeren en de verschillende soorten persoonlijkheden kunt begrijpen. Maar vergeet niet dat samen op kot zitten vooral zorgt voor veel mooie momenten en warme herinneringen die je voor altijd bij zullen blijven!  

Vind ons op Instagram!

Written by Alyson Martin

"Croque le jour"

What do you think?