StagesTIPS

Hoe belangrijk is jouw e-reputatie bij het solliciteren voor een stage?

Een stage zoeken is niet altijd gemakkelijk. Elk detail telt als je de beste wil zijn. Je hebt waarschijnlijk al je CV up to date gemaakt, een enthousiaste sollicitatiebrief geschreven en je research gestart naar de perfecte stage op verschillende websites en sociale media. Maar heb je nagedacht over jouw e-reputatie op al deze netwerken? We weten allemaal dat social media niet het echte leven representeert, maar veel werkgevers nemen toch eens een kijkje op de social media van kandidaten. Je e-reputatie kan dus, zonder dat je het weet, een belemmering zijn voor je zoektocht. Kotplanet, het digitale medium voor studenten, geeft je tips om de beste versie van jezelf te tonen online.

1/ Google jezelf

Google weet veel over je. Je zal achterover vallen als je je voor-en achternaam intikt in Google en daar vanalles over jezelf vindt. Van prijzen voor activiteiten die je deed als kind tot verschillende oude accounts op verschillende websites. Het is bijna onmogelijk om helemaal niets te vinden. Je moet natuurlijk niet alles verwijderen, maar zorg ervoor dat je weet wat er naar voor kan komen als je je voor- en achternaam intikt in de zoekbalk. 

2/ Kuis je Facebook account

Facebook is het medium waar de meesten van ons al het langst op zitten. Dit is misschien een goed moment om die foto’s van in het middelbaar te verwijderen of de privacy-instellingen te veranderen als je de foto’s liever houdt. Verwijder of verberg alles wat jouw digitale imago zou kunnen schaden. Die foto’s of video’s die je toen heel grappig vond, zijn nu misschien niet meer zo relevant om jezelf te representeren nu je op zoek bent naar een stage. Als je de foto zelf niet online hebt gezwierd, kan je de foto laten verwijderen door Facebook.

3/ Vergeet je Instagram niet

Instagram is een sterk sociaal medium: 50% van de Belgische internetgebruikers tussen 16 en 64 jaar is actief op Instagram. Ik ga hier niet elk sociaal medium noemen, maar het algemene idee is hetzelfde voor allemaal: controleer als de bliksem wat je ooit hebt gepost. De content zal wel niet schandalig zijn, maar sommige social media kan je beter op privé zetten. Stel, je besluit een negatieve story te maken over je stage… Ik denk niet dat je wil dat je stage dat ziet. Soms vergeten we wie ons volgt en daarmee dus toegang heeft tot onze content. Als je een privé Instagram hebt, is er geen risico op een onopgemerkte nieuwe volger.

4/ Maak een account op LinkedIn

Onderschat de kracht van LinkedIn, het sociaal medium om te zoeken naar werk, niet! Kies een goede foto van jezelf als je een account aanmaakt. Gebruik geen selfie en gebruik, als dat lukt, een neutrale achtergrond. Vul zoveel mogelijk in over jezelf en geef wat uitleg over de taken die je hebt gedaan bij vorige jobs! Zo krijgt de werkgever een goed beeld van al jouw vaardigheden. Aarzel zeker niet om contact op te nemen met een paar mensen die in het vakgebied werken waarin jij geïnteresseerd bent. 

5/ Alles blijft altijd op het internet

Vroeger gebruikte men het gezegde: “Woorden vliegen, geschriften blijven”, nu luidt het gezegde zo: “Het internet vergeet niets”. Als je niet om de zoveel tijd je social media wil opkuisen, moet je gewoon geen foto’s plaatsen waarvan je niet wil dat iemand ze ziet. Dit lijkt misschien een kinderachtige regel, maar het kan je veel tijd besparen. Stel jezelf de juiste vraag als je iets wil posten dat rechtstreeks in verband staat met jouw online imago. 

Nu ik je wat advies heb gegeven, is het ook tijd om alles een beetje te relativeren: het is helemaal niet erg om een foto te plaatsen waar jij goed op staat of waar jij een boek vasthoudt. Werkgevers zijn ook mensen, maar als ze je social media bezoeken, krijgen ze een beeld van jou nog voor ze je ontmoet hebben. Iedereen weet dat je geen realistische mening van een persoon kan vormen op basis van wat ze online over zichzelf laten zien, maar het is bijna onmogelijk om het niet te doen. Je houdt hier dus best rekening mee en gebruikt het beter in je voordeel. Veel succes met je zoektocht naar een stage!

Volg ons op Instagram en TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite