in ,

Hoe gaat een perfecte examendag?

@Pexels - Monstera

Iedereen wil die perfecte examendag wel eens meemaken, maar hoe ziet die er precies uit? Dat is de vraag van 1 miljoen. Ik zal mijn best doen om hier de ideale examendag te omschrijven. 

1/ Opstaan 

Het tijdstip waarop je opstaat hangt natuurlijk af van wanneer je je examen hebt. Is dat om 8 u 30 of om 17 uur? Ik ga ervan uit dat als je om 8u30 examen hebt je wel wat vroeger zal opstaan dan dat je om 17 uur examen hebt. Kies het juiste tijdstip waardoor  jij het minst stress zal hebben, maar sta ook niet te vroeg op. Je hebt je nachtrust meer dan nodig. 

Daarna neem je zeker een stevig ontbijt. In dit artikel vind je heel wat receptjes die je kracht en energie geven om je examen te knallen!

Als je dan nog wat tijd hebt, kan je eventueel nog wat herhalen of je leerstof opzeggen aan de hand van je inhoudstafel. Als dat jou nog meer stress geeft, ontspan dan nog even voor je naar de campus moet vertrekken.

2/ Voormiddag 

(Hier ga ik ervan uit dat je examen pas in de namiddag is.) 

Als je de vorige dag tegen jezelf zei dat je het laatste hoofdstuk nog zal leren morgen, dan moet je daar nu wel stilletjesaan aan beginnen. Het is niet ideaal om nog veel nieuwe leerstof bij te leren, maar als het niet anders kan… 

Als je alles al had geleerd, kan je nu nog wat herhalen, je samenvatting nog eens goed lezen of je flashcards nog eens doen. Dat zal je meer moed en energie geven om straks het examen in te gaan vullen. 

Je hebt deze ochtend al een lekker ontbijtje gegeten, maar er is niets mis met een (gezonde) snack tussendoor. Kies voor iets lekker, maar ook vullend. Zo kan je overbruggen tot je lunch.

3/ Middag 

Lunchtime! Het leukste moment van de dag is aangebroken. Ga eens naar buiten (als je daar tijd voor hebt, natuurlijk) en passeer langs de supermarkt. Neem de ingrediënten mee voor jouw ideale lunch en zodra je op kot bent, kan je beginnen kokerellen. Kies voor een evenwichtige, maar lekkere lunch. Wat brainfood kan geen kwaad, zeker niet een paar uurtjes voor een examen!

4/ Namiddag

Waarschijnlijk begint je examen bijna. Stop met herhalen en ontspan jezelf een beetje. Je kan ervoor eventueel een koffie gaan drinken met een vriendin. Één regel: je spreekt niet over het examen en de leerstof. Zo kan je nog lekker even ontspannen voor het examen begint. Dat is belangrijk! Trouwens, als je nu je leerstof nog niet kent, zal je het nooit kennen. 

Had je je examen in de voormiddag? Leuk, dan ben je er al vanaf! Hoe de rest van je middag eruit ziet, bepaal jij zelf. Ga je lekker een middag ontspannen en begin je vanavond weer met blokken of doe je onmiddellijk verder nu je toch in het ritme zit? Kies wat voor jou het beste is!

5/ Avond

Ik vind dat je nu zeker wat ontspanning verdient hebt! Neem een warme douche of een warm bad als je dat kan doen. Was het examen van je af. Of het nu goed of slecht was, dat maakt helemaal niet uit. Het is gedaan en je kan er toch niets meer aan veranderen. Wees trots op jezelf en hop naar het volgend examen! 

Volg ons op Instagram en TikTok!

What do you think?