in , ,

Je bent het jaar niet goed gestart: 3 tips om weer op de rails te komen

Naar de universiteit of hogeschool gaan is niet gemakkelijk, vooral als het je eerste jaar is. Het kan overweldigend zijn om een kot te delen, je in te schrijven voor vakken en een nieuw lessenrooster te kennen. Zelfs als je het gevoel hebt dat je leven veel te chaotisch is en alles fout gaat, is het niet onmogelijk en moet je gewoon goede voornemens maken. Hier zijn een paar tips om het jaar goed te beginnen! 

1/ Een gezonde geest in een gezond lichaam 

Ja, ik weet het, ik klink als je moeder, maar als je opgroeit zal je snel beseffen dat ze niet helemaal fout was. Hoewel het een misschien een beetje moeilijk is om toe te geven, hoe sneller je reageert, hoe sneller de dingen beter zullen worden. Voordat je de praktische problemen kan aanpakken, moet je je levensstijl herzien. Als je voor het eerst alleen woont, ben je geneigd om kant-en-klare maaltijden of junk food te eten omdat je geen tijd hebt of niet weet hoe je moet koken. Het resultaat: we voelen ons als een zombie omdat ons lichaam niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Door wat onderzoek te doen op Google, kan je een eenvoudig, snel en gezond recept vinden. Evenwichtige voeding is dus de eerste stap naar een gezond leven. We zeggen niet dat je als een non moet leven, je moet genieten van je jeugd, maar je moet wel een goede balans vinden, zodat je lichaam het volhoudt. Je zal zien dat je mentaal veel minder uitgeput raakt als je gezond leeft. 

2/ Leer jezelf te beheersen

Of het nu gaat om geld of om je lessen, je moet absoluut grenzen stellen voor jezelf. Als je op kot zit, is het heel gemakkelijk om je te laten gaan en dat is een val waar je niet mag intrappen. Leer om je geld te beheren, zelfs als je elke maand en budget moet maken waarin duidelijk staat hoeveel geld je waaraan moet uitgeven (huur, eten, elektriciteit/gas, was, uitgaan, school…). Geloof me, je zal ‘s nachts veel beter slapen als je weet dat je aan het eind van de maand niet in het rood komt te staan. Hetzelfde geldt voor je lessen. Probeer geen lessen te skippen, zodat je jezelf niet extra belast wanneer je een inhaalbeweging moet maken of als je niet genoeg materiaal hebt om te herhalen. Kortom: neem de leiding over jezelf! Student worden betekent verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid. En als je niet zeker weet hoe of waar je moet beginnen, aarzel dan niet om je vrienden of ouders om advies te vragen

3/ Maak positieve veranderingen 

Je moet misschien je huidige levensstijl herzien, maar je kan ook nieuwe dingen proberen. Als je positieve dingen aan je routine verandert, zal je waarschijnlijk meer gemotiveerd zijn om echt ten goede te veranderen. Misschien kan je gaan sporten (dat helpt om je hoofd leeg te maken en geeft je energie), stoppen met roken, een schema opstellen om je kot proper te houden (je studeert vaak beter in een omgeving waarin je je prettig voelt), een nieuwe hobby vinden (zoals tekenen, muziek…). Kortom: er valt vanalles te ontdekken! Het is de bedoeling om positieve en duurzame dingen in je leven te introduceren zodat je gemakkelijker op koers kan blijven. 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer advies en tips!

Written by Kotplanet

What do you think?