in

Kan mijn kotbaas mij zomaar uit mijn kot zetten?

@Pexels - Craig Adderley

Ben jij een student op kot en ben je bang dat je kotbaas je zomaar uit je kot kan zetten? Wees maar niet bang, dat kan niet zomaar. Als je tenminste niet het hele kot op stelten zet iedere avond! Kotplanet zocht voor jou je rechten uit!

Laten we alvast beginnen met zeggen dat je kotbaas niet het recht heeft om eender wie op eender welk moment dan ook uit zijn kot te zetten. Maar zoals gezegd, heeft iedere partij zijn rechten. Jij , maar ook je kotbaas!

1/ Vroegtijdige stopzetting

Beide kunnen jullie het contract vroegtijdig stopzetten, maar daar hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Jouw kotbaas kan dat doen als er ernstige redenen zijn. Dingen waaronder het kot lijdt of als het kot niet meer goed onderhouden wordt. 

Jij kan jouw contract vroegtijdig stopzetten als er een groot gebrek is aan isolatie of veiligheid. Ook kan het door een andere, maar ernstige reden waardoor de kamer niet zou geschikt zijn om in te leven. 

Onthoud wel dat jullie beide een opzeggingstermijn hebben van 3 maand. Daarna moet je een vergoeding betalen. 

Als een van jouw ouders zou sterven, gelden er andere reglementen. Dat komt omdat zij meestal instaan voor het betalen van jouw kot. Dan geldt er een opzegtermijn van 2 maand. 

Lees zeker al jouw rechten nog eens na online of ga desnoods op zoek naar juridisch advies. 

Volg ons op Instagram en TikTok

What do you think?