in ,

Eerste jaar op kot: Wat mag ik niet vergeten?

@Pexels - Cottonbro Studio

Ben jij één van de gelukkigen die eindelijk een kot heeft gevonden? Goed voor jou! Maar wat nu? Wat neem je zo al mee op kot? Wat mag je zeker niet vergeten? In dit artikel bereiden we je helemaal voor op een zorgeloos kotleven!

Het eerste waar je aan denkt zijn waarschijnlijk je kleren, je badkamerspullen, eten… en dat is goed! Maar er zijn nog veel andere spullen waar je op voorhand niet over nadenkt. Ik som ze even voor je op.

1/ In de keuken

Je zou ervan verschieten, maar om te koken heb je best veel spullen nodig. Denk eraan dat je alleen bent en niet met een heel gezin zoals thuis. Daarom koop je best kleine potjes en pannetjes. De porties die je gaat klaarmaken zullen toch niet zo groot zijn én het neemt minder opbergplaats in. Ook onderleggers om je hete potten en pannen op te zetten zijn belangrijk.

Het spreekt voor zich dat je borden, kommetjes, tassen, glazen en bestek nodig zal hebben. Als je graag duurzaam en goedkoop servies koopt, kan je steeds langs de Kringwinkel gaan. Zij hebben vaak leuke stuks. Een goede tip: koop wat bekers. Het zou jammer zijn als je mooie glazen stuk gaan bij een kotfeestje.

Ook vershoudzakjes en vershoudclips mogen niet ontbreken in je keuken. Zo kan je voedsel langer vers houden. Als je graag wat duurzamer bent: IKEA heeft leuke herbruikbare rubberen hoesjes die je over groenten, fruit en potjes kan trekken. Na gebruik was je ze gewoon af! Hiervoor heb je natuurlijk afwasmiddel nodig 😉

Stel, je komt op kot na een lange lesdag, je bent moe en nu moet je nog naar de winkel… Daar heb je geen zin in! Daarom is het handig om bokalen of blikken met eten op voorraad te hebben. Zo kan je snel een maaltijd klaarmaken. Ik raad je wel aan om dit eten nog te kruiden. Kruiden zoals kippenkruiden, zout, peper, curry… kan je bij bijna elk gerecht gebruiken.

Een ijskastje met vriesvak kan in deze situatie ook handig zijn. Dan kan je eten van thuis meenemen in bewaarpotjes en invriezen.

Tot slot nog twee dingen die ik zelf heel vaak gebruik: een waterkoker en een waterkan. Waterkokers zijn niet alleen handig voor thee maar ook voor 2-minuten-gerechtjes zoals soep of noedels.

Zelf gebruik ik een waterkan met een zuiveringssysteem om fris drinkwater op te slaan. Deze moet je gewoon vullen met kraantjeswater en de filter zuivert dit water dan voor jou.

2/ In de badkamer

In de badkamer maak je natuurlijk gebruik van zeep, tandpasta, tandenborstel, wattenstaafjes, een borstel… Maar daarnaast is het ook handig om voor jezelf een EHBO-doosje samen te stellen. Deze kan je vullen met pijnstillers tegen de kater, zalf voor brandwonden of muggenbeten, pilletjes voor je maag en darmen, condooms, pleisters en ontsmettingsmiddel. Zo ben je steeds voorbereid als er eens iets gebeurt.

Als je de badkamer moet delen met kotgenoten, raad ik je aan om een klein handdoekje te gebruiken als badmat, dit is hygiënischer. 

3/ Op je kot

Je kot is waar je elke dag zal leven, eten, slapen, studeren… Het is belangrijk dat je deze ruimte een beetje schoonhoudt. Een emmertje met schoonmaakspullen is dus handig. Denk hierbij aan een borstel, een dweil en aftrekker, vodjes, allesreiniger, ontsmettingsmiddel en een vuilblik.

Ook een vuilbak en vuilzakjes kunnen niet ontbreken. 

Zelf maak ik gebruik van een waszak. Doorheen de week verzamel ik mijn vuile was in deze zak, op vrijdag neem ik de zak weer mee naar huis zodat ik mijn kleren thuis kan wassen. Op deze manier blijven mijn propere en vuile kleren van elkaar gescheiden in mijn koffer.

Kapstokken kunnen van pas komen om kleedjes of hemden op te hangen zodat ze niet kreuken. Een tip voor als je kasten geen deurtjes hebben: koop mandjes of doosjes om je spullen in te steken. Dit oogt properder.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je gaat studeren op kot: een goede bureaulamp en comfortabele bureaustoel zijn dus zeker niet overbodig.

De allerlaatste tip die ik je kan geven, zeker met deze energieprijzen, is pantoffels en een fleecedeken. Pantoffels houden je voeten lekker warm en een fleecedeken is gemakkelijk over je heen te trekken tijdens het studeren of ontspannen. Zo moet je minder snel de verwarming aanzetten.


Zoals je zelf merkt, heb je veel spullen nodig op kot. Je zal zelf een beetje moeten zoeken wat je echt nodig hebt en wat net niet. Probeer het zo comfortabel mogelijk te maken en geniet van het kotleven!

Volg ons op Instagram en TikTok!

Written by Lize Dieltjens

No rain, no flowers

What do you think?