MilieuMobiliteit

Top 5 beste duurzame vervoersmiddelen

Met de recente ecologische bewustwording en de plicht om de planeet te beschermen, is het aannemen van bepaalde gewoonten onvermijdelijk geworden.  En onder deze gewoonten vallen verplaatsingen. Welk vervoersmiddel moet je kiezen om vervuiling te vermijden en zo je ecologische voetafdruk te verkleinen? Je vindt de antwoorden in deze top 5 van beste duurzame vervoersmiddelen!

1/ Fiets

De fiets is een klassieker als verplaatsingsmiddel, en met reden: het biedt bijna alleen maar voordelen. Natuurlijk is de fiets duurzaam (anders zou hij niet in deze top staan): geen CO² nodig om hem te gebruiken.  Maar het is ook een geweldige manier om je benen (kuiten, dijen …) en billen te trainen, zonder je gewrichten te beschadigen. Het is ook een uitstekende gelegenheid om elke dag wat aan lichaamsbeweging te doen (wat wordt aanbevolen, ik wijs er nog maar even op): door de fiets te pakken om naar de universiteit te gaan, ben je al snel sportief goed bezig en help je tegelijkertijd de planeet, fantastisch toch! En je hoeft er niet eens een te kopen tegen een te hoge prijs: overal zijn gratis fietsen te vinden. 

2/ Lopen

Wel, het is niet het vervoersmiddel dat ik zou aanraden als je naar Zuid-Frankrijk wilt, maar als het voor gewone verplaatsingen in je eigen stad is, zou ik er zeker voor opteren!  Wandelen is een geweldige manier om je overal te verplaatsen. Met 4G en Google Maps kun je niet verdwalen in de straten. Wandelen heeft vele voordelen, in verschillende opzichten: ten eerste is het natuurlijk zeer milieuvriendelijk. Bij wandelen komt alleen je eigen inspanning kijken, dus geen vervuiling. Ten tweede is het, net als fietsen, goed voor de gezondheid

Tot de voordelen van wandelen horen een betere gezondheid van hart en bloedvaten, preventie van kanker en diabetes, gewichtsverlies, verbeterde geestelijke gezondheid (preventie van depressieve symptomen ) en ga zo maar door. En ja, wandelen klinkt misschien banaal, maar het is super praktisch! Tot slot, in coronatijd, is het een van de beste manieren om je te verplaatsen. Omdat je je in de buitenlucht verplaatst, hoef je niet in een bus of tram bomvol mensen te zitten. Gezondheid eerst!

3/ Skeelers

Als je niet wilt fietsen, is er ook de mogelijkheid om te skeeleren. Ook dit is een geweldige manier om je – soms heel snel – te verplaatsen zonder op welke manier dan ook te vervuilen. Je hoeft alleen maar je skeelers aan te trekken, je goed uit te rusten (vergeet natuurlijk je helm en andere beschermende uitrusting niet) en je kunt vertrekken. Het gebruik ervan heeft ook verschillende voordelen: je kunt je spieren ontwikkelen, aan je evenwicht en reflexen werken en je uithoudingsvermogen verbeteren. Het geeft je ook een zeer fijn gevoel van absolute vrijheid

4/ Elektrische auto

Soms moet je in het leven compromissen sluiten. Als je te ver van je werkplek of universiteit woont, is skeeleren geen optie. Dus als je dan toch een auto moet nemen, kun je net zo goed een elektrische kiezen! Dankzij een elektrische auto kan luchtvervuiling worden vermeden (het model is gebaseerd op het gebruik van elektriciteit in plaats van benzine), maar ook  geluidsoverlast, want dit voertuig is stiller! Klopt, het is waar, een elektrische auto is misschien duur: niet iedereen heeft het budget om er een te kopen. Maar op de lange termijn blijft het een investering: ten eerste is het om bovengenoemde redenen beter wat meer te betalen om het milieu te helpen, maar ook omdat elektriciteit ’tanken’ goedkoper is dan benzine tanken!

Ten tweede is minder onderhoud nodig (bougies, olieverversing …) omdat dit soort auto niet meer op benzine rijdt. Dus, als je al een auto moet kopen, ga dan zeker voor een elektrisch exemplaar!

5/ Elektrische step

Je kunt geen stap zetten zonder er minstens één in het straatbeeld te zien: de elektrische step is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Begrijpelijk: dit vervoersmiddel biedt veel voordelen. Allereerst is het een zeer handige manier om je te verplaatsen. Je hebt geen rijbewijs nodig, evenmin vooraf vereiste knowhow, je moet alleen weten hoe je je handen op het stuur plaatst en op het juiste moment remt. Een elektrische step is ook lichter, heeft een smal formaat en is ergonomischer: je rijdt overal makkelijk langs. Ten tweede vereist het geen enorme fysieke inspanning om dit vervoersmiddel te gebruiken.  Dus als je geen zin hebt om te sporten op een fiets of met skeelers aan, kun je je gewoon verplaatsen op een elektrische step (maar combineer dit altijd met één fysieke activiteit per dag).

Tot slot, het allerbelangrijkste van dit topvoertuig: het is zeer ecologisch. Er komt geen CO² vrij in het milieu, want het zorgt voor natuurlijke ventilatie. Vooral omdat er verschillende elektrische steps zijn die iedereen kan gebruiken: met de Lime app bijvoorbeeld. Dit bevordert het delen van steps: er hoeven er geen duizenden gemaakt te worden als verschillende mensen dezelfde steps kunnen gebruiken die in de stad, op straat, beschikbaar zijn.

Kortom, zoals iedereen weet, draait het allemaal om het milieu, en we kunnen het op onze eigen manier beschermen. Dus aarzel de volgende keer niet, voordat je ergens heen gaat, om je af te vragen of je zou kunnen wandelen of fietsen in plaats van te gaan rijden!

Volg ons op Instagram en TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite