in ,

Ik ben bang om mijn rijbewijs te halen: vier tips om je gerust te stellen

@Pexels - Ingo Joseph

Je staat op het punt om je rijexamen af te leggen. Er alleen nog maar aan denken bezorgt je de kriebels? Hier zijn een paar tips om je te helpen je stress onder controle te houden en je zo goed mogelijk voor te bereiden!

1/ Zorg voor een goede voorbereiding 

Allereerst is het van essentieel belang je optimaal voor te bereiden om de beste kans te maken. Hoe meer je rijdt, hoe meer je je op je gemak zal voelen. Op de dag van je examen hou je in gedachten dat je dan “enkel nog maar” moet rijden zoals je normaal doet. Zorg ervoor dat je enige tijd voor het examen de stad hebt verkend waar je je examen gaat afleggen. Oefenen in omstandigheden die lijken op de stressvolle situatie is een van de beste manieren om je angst te overwinnen. Oefen samen met je begeleider die op het laatste moment aangeeft hoe je moet rijden, alsof het de grote dag was. Zo kun je meer reflexen ontwikkelen en ben je alerter op de weg. In de meeste examencentra mag je zelf de plek kiezen om achteruit in te parkeren. Oefen dan ook op een zelf gekozen locatie waar je je prettig bij voelt. Als je eenmaal goed voorbereid bent, zit het grote werk erop!  

2/ Zie het voor je dat je geslaagd bent 

Wie positief denkt, trekt positieve dingen aan. Aarzel dus niet om meermaals tegen jezelf te zeggen dat je het kunt en dat je voor dit kl*te examen zal slagen. Hardop herhalen van positieve gedachten kan ook helpen. Beeld jezelf in met je rijbewijs op zak. Het heeft geen zin om jezelf druk op te leggen als je alles hebt gedaan om goed voorbereid het examen af te leggen. Er is geen enkele reden waarom het niet goed zou gaan. Dus op de dag van het examen, zeg je gewoon tegen jezelf dat je met je begeleider op stap gaat, zoals je al meermaals hebt gedaan. Je hebt al vaak gereden en als je begeleider je groen licht heeft gegeven om het examen af te leggen, wil dat zeggen dat je er meer dan klaar voor bent. Het enige wat je hoeft te doen is in jezelf geloven!

3/ Doe dingen die je ontspannen 

Aangezien het praktijkexamen veel concentratie vergt, is het essentieel dat je kalm en ontspannen bent. Het belangrijkste in een stressvolle situatie is dat je aan andere dingen kunt denken om te ontspannen. Denk eraan om op je examendag wat ademhalingsoefeningen te doen. Haal diep adem en blaas zo hard als je kunt om alle negatieve energie kwijt te raken. Het mag dan misschien wel een banale tip lijken maar het is een van de beste als je de oefeningen goed uitvoert. Probeer ook aan leuke dingen te denken, zoals wat je na het examen gaat doen, waar je naartoe gaat als je geslaagd bent of wat je daarna gaat eten. Muziek is ook een goede manier om tot rust te komen, dus aarzel niet om voor het examen naar je favoriete muziek te luisteren.

4/ Falen in perspectief plaatsen 

Meestal is stress evenredig met de angst om te falen. De beste manier om jezelf minder druk op te leggen, is gewoon jezelf inprenten dat je leven niet op het spel staat en dat er ergere dingen zijn. Ga er volledig voor! Bedenk dat veel mensen zich al in dezelfde situatie hebben bevonden als jij en dat sommigen hebben gefaald, maar dat dit niet betekent dat je zomaar moet opgeven. Ga lekker relaxen! Hoe meer ontspannen je bent, hoe prettiger je je zult voelen. Het heeft geen enkele zin om jezelf druk op te leggen. Rij gewoon zoals je altijd doet en denk niet aan je examinator.

Bekijk nog meer tips op onze Instagrampagina!

Written by Lisa Wlodarski

What do you think?