in

Krijgt het proces van Sanda Dia weldra een vervolg?

@Flickr - Ferdinand Feys

Het proces rond de dood van Sanda Dia – die in 2018 om het leven kwam bij een studentendoop van de Leuvense studentenclub Reuzegom – heeft heel wat stof doen opwaaien binnen onze maatschappij. De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) bekijkt weldra of er een ‘bijzonder onderzoek’ moet komen.

Ben jij student in Leuven? Check dan onze vijf plaatsen die je zeker eens moet bezoeken

De HRJ is een onafhankelijk orgaan dat controle uitvoert over de rechterlijke macht in België. Dit doet het orgaan aan de hand van onderzoeken uit te voeren en klachten te behandelen. De HRJ is niet gebonden aan het parlement, de regering en justitie. Onlangs werd het arrest van de achttien Reuzegommers uitgesproken. Ze werden veroordeeld tot boetes van 400 euro en variërende werkstraffen van 200 tot 300 uur. Velen zijn van mening dat deze straf niet zwaar genoeg is. Sanda’s vader, Ousmane, sprak zelfs over klassenjustitie.

Naar aanleiding hiervan, werd op woensdag 7 juni werd tijdens de commissie Justitie van de Kamer meegedeeld dat de HRJ zich op donderdag 15 juni zal uitspreken over of er al dan niet een ‘bijzonder onderzoek’ zal komen naar de zaak-Sanda Dia. In zo’n onderzoek zal nagegaan worden hoe het dossier behandeld werd en welke verbeteringen er voor de werking van justitie mogelijk zijn. Het doel is om structurele problemen op te sporen en deze te proberen verhelpen aan de hand van voorstellen, niet om de verantwoordelijkheden van een individu aan te duiden.

Een bekend voorbeeld van zo’n ‘bijzonder onderzoek’ is de zaak-Julie Van Espen. Komende woensdag wordt dus duidelijk of de zaak-Sandia Dia ook zo’n onderzoek zal krijgen.

(Bron: https://www.hln.be/binnenland/hoge-raad-voor-de-justitie-overweegt-bijzonder-onderzoek-over-klassenjustitie-naar-aanleiding-van-proces-sanda-dia~a1cc4181/)

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?