in

5 plaatsen die je als student zeker moet ontdekken in Leuven

@Pexels - Adam B.

Of je nu studeert in Leuven, er op kot zit of er gewoon een dag doorbrengt, dit artikel is voor jou! Leuven is dé studentenstad bij uitstek. In vergelijking met vele andere provinciehoofdsteden, mag Leuven dan wel niet zo groot zijn, toch heeft het heel wat leuks te bieden om een leuke tijd te hebben. Kotplanet geeft je maar liefst vijf plaatsen die je als student zeker moet ontdekken in Leuven.

Hoe goed ken jij Leuven? Doe de quiz nu om het te ontdekken!

1/ Grote Markt

Wanneer je het centrum van Leuven binnen rijdt en je toekomt aan het Rector De Somerplein, kan je er niet naast kijken: de Grote Markt. Dit is zonder twijfel één van de trekpleisters van de Vlaams-Brabantse provinciehoofdstad. Waarom? Op de Grote Markt bevinden zich twee mooie historische gebouwen, namelijk de Sint-Pieterskerk en het oude stadhuis.

De bouw van de rooms-katholieke Sint-Pieterskerk startte in de vijftiende eeuw en duurde meer dan 200 jaar. In deze periode werkten meerdere architecten aan de Brabants gotische kerk en werd het een belangrijk religieus centrum in de middeleeuwen. Daarnaast speelde de Sint-Pieterskerk ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Leuvense universiteit. Vandaag de dag kan je het gratis bezoeken en de prachtige architectuur en decoraties bewonderen.

Ook het oude stadhuis werd gebouwd in de vijftiende eeuw. Het gotische gebouw is zowel langs de buitenkant als binnenkant indrukwekkend. Het geldt als één van de oudste gotische gebouwen van België en zelfs één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. Lange tijd was dit het bestuurlijke centrum van de stad, waar zelfs de oprichtingsakte van de Katholieke Universiteit Leuven getekend werd. Tegenwoordig is het nog steeds een belangrijke plek voor ceremonies en officiële gelegenheden. Als bezoeker kan je een rondleiding krijgen en niet enkel de prachtige architectuur, maar ook de rijke geschiedenis van het gebouw ontdekken.

2/ Muntstraat

De Muntstraat is één van de meest pittoreske straten van Leuven. Het verbindt de Grote Markt met het Muntplein en staat tegenwoordig bekend als een culinaire bestemming. Je vindt er tientallen restaurants en cafés die gerechten aanbieden uit verschillende landen en regio’s. Ooit was het een belangrijke handelsroute en veel van de oude huizen waren oorspronkelijk handelspanden. Of je nu zin hebt in Belgische frietjes met een frisse pint of eerder Japanse sushi of Indiase curry, er is voor elk wat wils in de Muntstraat.

3/ Oude Markt

De Oude Markt, of ook wel ‘de langste toog ter wereld’, is dé place to be in Leuven om uit te gaan of te genieten van een glaasje op een terrasje bij goed weer. Het is een bruisende en levendige buurt met vele bars en cafés die je terugvindt langs de gehele lengte van het plein. Ooit was het een marktplein waar boeren hun producten verkochten en werd het bijna volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar vandaag de dag is het onmisbare plek in Leuven.

4/ Universiteitsbibliotheek

Op het Ladeuzeplein bevindt zich de universiteitsbibliotheek van Leuven. Het is één van de oudste en meest indrukwekkende bibliotheken van Europa. De bibliotheek werd oorspronkelijk gebouwd in 1921, maar werd, net als de plaatsen hierboven, grotendeels vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na bijna twintig jaar van restauraties, werd de bibliotheek weer in haar originele stijl hersteld. De historische waarde en architectuur hebben dan ook een serieuze aantrekkingskracht voor toeristen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, literatuur en wetenschap.

Na de splitsing van de universiteit, moest de universiteitsbibliotheek vanaf 1970 haar collectie verdelen. De boekenreeksen met even magazijnnummers werden overgebracht naar Louvain-la-Neuve, terwijl die met oneven magazijnnummers in Leuven bleven. Vandaag de dag telt de bibliotheek een collectie van miljoenen boeken, manuscripten, kaarten, tijdschriften en andere materialen.

De Leuvense universiteitsbibliotheek heeft daarnaast ook een indrukwekkende leeszaal met hoge plafonds, rijen boeken en prachtige decoraties. Studenten en bezoekers kunnen er ook gebruikmaken van verschillende studieruimtes en computerlabs.

5/ Stella Artois-brouwerij

Wie Leuven zegt, zegt ook Stella Artois. De brouwerij van Stella Artois werd opgericht in 1366 en is inmiddels uitgegroeid tot één van de bekendste en oudste brouwerijen van België. Desondanks de lange geschiedenis van bierproductie, werd het Leuvense biermerk pas voor het eerst geproduceerd in 1926. Stella Artois staat vandaag bekend als één van de meest populaire Belgische bieren ter wereld.

Als student kan je bij de brouwerij terecht voor rondleidingen waar je kan zien hoe het bier wordt gebrouwen en verpakt. Met onder meer een bezoek aan de oude brouwerijgebouwen, kom je meer te weten over de geschiedenis van het bedrijf en de Belgische bierproductie. In het bezoekerscentrum, dat vroeger diende als mouterij, kan je genieten van een glas Stella Artois en kom je meer te weten over de geschiedenis en de productie van het bier. Stella Artois vormt een belangrijk onderdeel van de Leuvense- en Belgische biercultuur. Ook al ligt het iets verder uit het centrum, in vergelijking met de plaatsen hierboven, toch is het een echte must-see voor bierliefhebbers.

Zo, dit waren onze vijf plaatsen in Leuven die je als student zeker eens moet ontdekken. We wensen je dan ook veel ontdekkingsplezier toe op elke van deze plaatsen. Je mag jouw foto’s en video’s altijd doorsturen naar onze socialemediakanalen, maar dat is natuurlijk geen verplichting. 😉

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?