Campus

5 musea die je als student moet bezoeken in Antwerpen

Studeer of woon je in Antwerpen? Wil je graag wat leuks doen in je vrije tijd? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Kotplanet geeft jou maar liefst vijf musea die je zeker eens moet bezoeken als student in de grootste havenstad van België.

Wil je van dit jaar een echt topjaar maken? Check onze studenten-bucketlist voor 2023

1/ Museum aan de Stroom

Het Museum aan de Stroom (MAS) is een indrukwekkend gebouw op het Eilandje aan de oevers van de Schelde. Het gebouw werd ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en opende in 2011 haar deuren. In het MAS kan je op maar liefst tien verdiepingen terecht voor tentoonstellingen die de verbondenheid tussen Antwerpen en de wereld weerspiegelt. Je komt er meer te weten over onder andere de Antwerpse haven, de diamantenwereld, de multiculturele samenleving en de kunstcollectie van de stad. Blijf zeker wandelen, want wanneer je bovenaan het museum komt, heb je op het dakterras een panoramazicht van 360° op de havenstad.

Een ticket kost €6 voor de vaste collectie en €8 voor de vaste collectie en tijdelijke tentoonstelling wanneer je tussen 18 en 25 jaar oud bent. Jouw ticket biedt je niet enkel toegang tot de museumzalen, maar ook tot het Kijkdepot, de wandelboulevard en het dakterras.

2/ Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum bevindt zich in de historische paviljoens, die door het Amerikaanse architectenbureau Beyer, Blinder Belle Architects & Planner LLP in hun eer hersteld werden, op het Eilandje. Het museum werd vernoemd naar de Belgische rederij Red Star Line(of Société Anonyme de Navigation Belge-Américaine) en werd in 2013 geopend. Wanneer je het museum binnen wandelt, wordt je meteen meegezogen in het verhaal van de vele mensen die vanuit Antwerpen naar de Verenigde Staten vertrokken in de hoop een betere toekomst op te bouwen. De historische documenten, foto’s en persoonlijke voorwerpen geven een indringend beeld van de omstandigheden waarin de emigranten destijds leefden.

Studenten tussen 18 en 25 jaar betalen slechts €6 voor een toegangsticket. Een bezoek duurt gemiddeld 90 minuten en gebeurt in verschillende tijdsblokken.

3/ Letterenhuis

Het Letterenhuis is het oudste museum in het rijtje. De voorgeschiedenis van het museum begon al in 1899, maar het werd pas officieel geopend in 1933. Als je geïnteresseerd bent in letterkunde, dan is dit museum de place to be voor jou. Het museum geldt als het letterkundig archief van Vlaanderen, waar je aan 200 jaar van Vlaamse literatuur te zien krijgt. Het Letterenhuis heeft dan ook een uitgebreide collectie van manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van beroemde Vlaamse schrijvers. Van in de middeleeuwen tot nu, je leert in dit museum heel veel over de literatuurgeschiedenis van Vlaanderen.

Als student kan je in het Letterenhuis gebruikmaken van de leeszaal en kan je zowel online als ter plekke de collectie van het museum raadplegen. Een ticket koop je online en kost voor studenten slechts €4. Wanneer je een lezing wilt bijwonen, heb je gratis toegang tot het museum.

4/ Fotomuseum Antwerpen

Heb je een passie voor fotografie? Dan is het Fotomuseum Antwerpen (FOMU) zeker wat voor jou. Het museum opende haar deuren in 1965 en wordt sindsdien aanzien als één van de meest prestigieuze en toonaangevende fotomusea in Europa. Het FOMU heeft dan ook maar liefst 3 miljoen objecten in haar collectie. Met tentoonstellingen waarin deze unieke collecties van fotobeelden, apparatuur en fotoboeken worden uitgestald, neemt het museum haar bezoekers mee in een reis van de 19de eeuw tot de fotografie van vandaag.

Buiten de museumzalen brengt het twee magazines uit, namelijk .tiff en Extra. Ook beschikt het museum over cinemazalen, het museumcafé Pixel, een museumshop en een vakspecifieke bibliotheek. Als student tussen 18 en 25 jaar betaal je €5 voor een toegangsticket.

5/ ModeMuseum Antwerpen

Het ModeMuseum Antwerpen (MoMu) is het museum voor iedereen met een hart voor mode. Het werd opgericht in 2002 en bevindt zich in Oelegem, een deelgemeente van Ranst. De meeslepende scenografie van het museum toont je de wereld van ontwerper of het thema in kwestie. Via onregelmatige tentoonstellingen wordt je ondergedompeld in de geschiedenis en evolutie van Belgische mode van de 19de eeuw tot de fashion die we vandaag dragen en rond ons zien.

Studenten die tussen 18 en 25 jaar oud zijn, betalen ook in het MoMu slechts €5 voor een toegangsticket. Naast de museumzalen kan je als student ook het archief van het museum raadplegen voor onderzoek en studie.

Nu je dit artikel gelezen hebt, kan je zo’n vijf musea opschrijven die je zeker eens moet bezoeken tijdens jouw tijd in Antwerpen. Heb je even nood aan ‘me time’ of wil je eens wat anders doen met je vrienden? Plan dan zeker een bezoek in en laat je meeslepen in het unieke verhaal van het museum dat je besloten hebt te bezoeken. Veel plezier! 😊

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

5 gezellige studeerplekken in Mechelen

Of je nu een pendelstudent bent, op kot zit of simpelweg in Mechelen woont, we hebben soms allemaal wel even nood aan een verandering. De blokperiode is een uitputtende en stressvolle periode en daarom is het goed om soms een…

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite