StudiesTIPS

Waarom mondelinge examens verkiezen boven schriftelijke?

Mondelinge of schriftelijke examens, de voorkeur verschilt van student tot student, maar voor Kotplanet is de keuze duidelijk! Mondelinge examens zijn een beter idee dan schriftelijke examens, en wel om een aantal redenen. 

Tijd

Over het algemeen duurt een mondeling examen veel minder lang dan een schriftelijk examen. Zo kunnen studenten sneller terugkeren naar hun kot, om zich weer in hun boeken te storten, ter voorbereiding op het volgende examen. Of om aan het einde van de examenperiode vlugger gezellig op het terras te zitten.

Toelichten en verdedigen 

In tegenstelling tot een schriftelijk examen spreek je bij een mondeling examen rechtstreeks tot je docent. Dus als je antwoord twijfel oproept bij de persoon tegenover je, kun je dit zien en het antwoord verder toelichten en verdedigen. Bij een schriftelijk examen is dat niet mogelijk, je kunt het niet meer goedmaken als je antwoord verkeerd wordt geïnterpreteerd of slecht is uitgelegd. 

Resultaat is bekend 

Sommige docenten laten je aan het eind van het mondelinge examen weten of je geslaagd bent of niet. Nu, dit detail is alleen positief als je geslaagd bent, direct weten dat je gezakt bent is slecht voor het moreel. 

Op weg helpen 

Als je verkeerd antwoordt, is het mogelijk dat de persoon voor je je verder op weg helpt, waardoor je de kans krijgt het goed te maken, door te laten zien dat je de vraag gewoon niet had begrepen. 

Relatie bespelen 

Net zoals leraren hun lievelingetjes hebben, hebben leerlingen dat ook. Als je voor een docent zit met wie je het goed kunt vinden, is het fijner om examen af te leggen. Het kan zelfs zo maar gebeuren dat er van beide kanten grappen worden gemaakt.

Volg ons op Instagram en TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite