TIPSStudies

Hoe combineer je je bachelorproef en je stage?

Ah, stage en een bachelorproef: de grootste evaluaties wanneer je aan het einde van je universitaire carrière komt… Al vergen ze afzonderlijk veel tijd en energie, het is nog erger wanneer je ze tegelijkertijd moet doen! Gelukkig voor jou is Kotplanet er weer om je tips te geven om je stage en bachelorproef te combineren. 

1/ Maak een concreet plan 

De beste manier om je bachelorproef en je stage te combineren is om van tevoren te beslissen wanneer je aan je bachelorproef gaat werken, afhankelijk van wanneer je naar je stage moet. Als je bijvoorbeeld van 9 tot 17 uur stage loopt, kan je besluiten om elke dinsdag en donderdag van 18 tot 19u30 aan je bachelorproef te werken of, als je meer een ochtendmens bent, bijvoorbeeld elke woensdag en vrijdag van 7 tot 8u30. Als het idee van werken aan je bachelorproef na je stage echt ondraaglijk lijkt, geef dan de voorkeur aan het weekend. 

Pas op, dit schema moet je niet licht opvatten. Het is beter om minder tijd in te plannen en je daaraan te houden dan te veel te willen doen en het op te geven… Zorg er ook voor dat je tijd en rust voor jezelf neemt, anders wordt het snel te veel.

2/ Plan vooruit 

Over het algemeen begint je stage aan het begin van het eerste of tweede semester en duurt dat maximaal 6 maanden (soms een jaar, maar dat is zeldzamer). Hoewel studenten pas aan het begin van hun tweede masterjaar aan hun bachelorproef beginnen, wordt het eigenlijk niet verwacht dat ze tegelijk met de stage aan de bachelorproef beginnen. Het is daarom beter om ruim van tevoren te plannen en al een schema te hebben voor de periode voor en tijdens de stage. Dit maakt het gemakkelijker om de twee te combineren en veel minder stressvol!

3/ Creëer een scheiding tussen de twee 

Werken, studeren en nog eens werken. Soms heb je de kracht niet om door te gaan. Om een overdosis werk te voorkomen, is het beter om een duidelijke pauze in te lassen tussen je stage en je bachelorproef. Neem een paar uur vrij, of zelfs een hele dag, geniet van het winterlandschap en breng tijd door met je vrienden… Je hersenen krijgen de kans om een beetje te herstellen en zullen daarna frisser zijn om aan je bachelorproef te werken. 

4/ Vraag je stagementor om wat tijd 

Is het moeilijk om je bachelorproef en je stage te combineren? In dat geval kan het een goed idee zijn om je stagementor te vragen om wat tijd tijdens je stage om aan je bachelorproef te werken. Wees voorzichtig: deze oplossing is niet om de stage te vermijden, maar om te werken en niet alle bedrijven zullen akkoord gaan…


Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite