in ,

EHBO-technieken die je moet kennen als student

@Pexels - Rodnae Production

Stel je voor: je bent alleen op kot samen met nog één kotgenoot. Die kotgenoot krijgt een stukje eten in het verkeerde keelgat en jij moet een aantal EHBO-technieken toepassen. Dat kan altijd gebeuren! Of je kotgenoot is gevallen en je moet ook eerste hulp toepassen. Vergeet dus niet om dit artikel eens door te nemen, zodat je op het juiste moment kan helpen! 

1/ Wat moet je eerst doen? 

Eerst en vooral moet je durven helpen als er iets gebeurd. Denk niet: ‘Iemand anders zal het wel doen!’. Als iedereen zo denkt, zal er minder gebeuren. Als er iets op straat voor je kot gebeurt, zorg er dan voor dat je eerst zelf veilig bent vooraleer je hulp biedt. 

Daarna kijk je naar de toestand van de persoon die hulp nodig heeft. Heeft de persoon een ambulance nodig of is dat overbodig? Bekijk de mogelijkheden en als de persoon niet meer ademt of aangeeft dat hij of zij een ambulance nodig heeft, bel die dan. Aan de andere kant van de lijn zullen je ze zeker verder helpen. Geef hen het adres en laat hen weten wat de ernst van de situatie is. De dame of heer van de hulplijn zal jou ook precies vertellen wat je moet doen. 

2/ Verschillende technieken 

De meest bekende techniek is de mond-op-mond-beademing. Als je ziet dat iemand zuurstof nodig heeft of niet meer ademt, kan je beginnen met de mond-op-mond-beademing. Die gaat als volgt: je opent de luchtweg door de kin omhoog te duwen en daarna blaas je lucht in de longen van het slachtoffer.

Borstcompressies zijn ook belangrijk. Bij deze compressies boots je eigenlijk de pompfunctie van het hart na als die niet meer zou werken. Na 7 compressies moet er genoeg druk uitgevoerd zijn om zuurstof tot bij de organen te brengen. Het gaat als volgt: je plaatst je ene hand in het midden van de borstkas en legt je andere hand erop. Druk met gestrekte armen de borstkas (minimaal) ⅔ in. Doe 30 compressies na elkaar in een tempo van ongeveer 100 per minuut. 

3/ Hoe moet je het afhandelen

Als de ambulance gearriveerd is, onderbreek je de reanimatie niet totdat een zorgmedewerker je zegt dat je mag stoppen. 

Met deze tips kan jij waarschijnlijk zorgen voor iemand die EHBO nodig heeft! Bekijk nog alles eens goed online en alles komt goed!

Volg ons op Instagram en TikTok!

Bron:

  • https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/volg-een-opleiding/
  • https://ikehbo.nl/reanimatie/borstcompressies.php
  • https://www.aedvoordelig.nl/aedblog/aed-nieuws/wat-te-doen-bij-een-reanimatie.html#:~:text=Ga%20(na%20de%20eventuele%20schok,zegt%20dat%20je%20mag%20stoppen.

What do you think?