in ,

Ik ben vaak overprikkeld als student, wat kan ik doen? 

@Pexels - Anna Shvets

Overprikkeld zijn is niet altijd fantastisch leuk. Tijdens het studentenleven kan je dat soms nog zuur opbreken. Het kan wat dingen verpesten die normaal heel leuk zouden zijn. Je wordt misschien overprikkeld op een feestje of op een groot evenement. Wat kan je daaraan doen? Kotplanet zocht het voor je uit! 

1/ Zoek rust op 

Het is heel belangrijk dat je je even afzondert als je je overprikkeld voelt. Als je in de drukte blijft, zal het snel bergafwaarts gaan. Neem dus even wat afstand van de feestdrukte en zonder je even af. Je kan bijvoorbeeld eens naar het toilet gaan of je wat verderop zetten. Dat kan al heel veel verschil brengen in je hoofd. 

Denk alsjeblieft niet aan wat anderen ervan zouden denken dat jij even weggaat. Je moet aan jezelf denken en ervoor zorgen dat je je goed voelt.

2/ Ademhaling is key 

Één ding die heel belangrijk is als je tot rust wil komen, is letten op je ademhaling. Het is belangrijk dat je je bewust bent van het moment en niet overstuur geraakt. Adem dus bewust door je neus in en uit door je mond. Op deze manier weet je lichaam dat er geen gevaar is en dat het weer tot rust mag en kan komen. 

Dat kan je doen terwijl je even rust opzoekt of gewoon, zonder dat iemand het doorheeft.

3/ Blijf positief 

In het algemeen moet iedereen positief in het leven te staan, maar zeker jij, jij die snel overprikkeld raakt. Als je positief in het leven staan, kan je veel meer dingen aan. Je zal niet even snel in een neerwaartse spiraal terecht geraken dan als je negatief in het leven staat. Als je overprikkeling en negatieve gedachtes met elkaar combineert, krijg je al snel een heel zware situatie. 

Blijf dus positief en overtuig jezelf ervan dat je overprikkeling geen effect mag hebben op je leven en dat jij de controle hebt over je brein en lichaam.

4/ Schrijf op wat er in je omgaat 

Kom je thuis na een overstimulerend evenement of van een heel prikkelende fuif? Schrijf dan even alles op wat er in je omgaat of wat er in je omgegaan is. Zo krijg je een globaal beeld van de avond en weet je de volgende keer misschien beter hoe je de overprikkeling kan vermijden of hoe je er beter mee kan omgaan. Je zet de gedachten en emoties van de dag eigenlijk letterlijk uit je hoofd. Zo hoef je je er later geen zorgen meer om te maken. 

Dit is het belangrijkste: omarm je overprikkeling. Je kan deze dingen doen om het te verzachten, maar het zal nooit helemaal weg zijn. Maar onthoud: alles komt goed

Volg ons op Instagram en TikTok!

Bron: https://jongpit.nl/overprikkeling-10-praktische-tips/

What do you think?