Milieu

Zes gewoonten om een duurzame student te worden

Tijdens de studententijd speelt duurzaamheid over het algemeen niet echt een grote rol. Ook al proberen studentenverenigingen dit te verbeteren ( bijvoorbeeld door herbruikbare bekers), het blijft lastig om je weg in de duurzame jungle te vinden. Het studentenleven is het begin van het leven in totale vrijheid (of toch bijna), maar ook het begin van de fouten die daarmee gepaard gaan. Graag deel ik een aantal duurzame gewoonten die je misschien niet tot de perfecte milieubeschermer maken (ook al dromen we daar allemaal van), maar die je wel in staat stellen om op je eigen manier bij te dragen aan deze nobele zaak

1/ Je waterfles, je dierbare bondgenoot  

Laten we beginnen met iets dat vanzelfsprekend lijkt, maar niet voor iedereen opgaat: koop geen plastic flessen! In de meeste universiteiten en hogescholen zijn drinkfonteinen beschikbaar. Dus neem je beste waterfles mee en geniet van wat je campus te bieden heeft. En als je een klein budget hebt, is het water in deze drinkfonteinen meestal gratis, een win-winsituatie dus! 

Ja, oké maar uit een drinkfontein stroomt geen frisdrank … Klopt, maar frisdranken zijn slecht voor je gezondheid en zorgen voor tandpijn. Dus bescherm de planeet en je gezondheid tegelijkertijd door water in de wijn … eh … in je waterfles te doen!

2/ Zet de verwarming niet te hoog 

Koten hebben één ongelooflijk ding gemeen: ze zijn allemaal zeer slecht geïsoleerd! Leuk, hé? Nu ja, ik overdrijf misschien een beetje, maar doorgaans is het waar … Dus zodra de winter aanbreekt, wordt je kot een onderkomen voor pinguïns. De verwarming zal waarschijnlijk je beste bondgenoot zijn, maar de ergste vijand van het milieu en je energierekening. Dus, zolang het draaglijk is, kun je beter een dikke trui aantrekken  zonder je kot voorlopig in een sauna te veranderen. Maar ik zou ook niet willen dat je een longontsteking oploopt! Als je je verwarming wilt aanzetten, vergeet dan niet om deze ’s nachts lager te zetten( wanneer je onder je dekbed ligt, heb je niet veel aan je verwarming) maar vooral om deze uit te zetten als je weggaat (maak je geen zorgen, je cactussen overleven het wel wanneer het geen 50 °C is in je studio)! 

3/ Luchtdichte plastic en metalen vershouddozen

Eerlijk gezegd, dit is gewoon een basisprincipe! Herbruikbare luchtdichte vershouddozen zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen afval en voedselverspilling. Bovendien bespaart het je veel geld: je kunt de restjes van de door mama/papa bereide weekendmaaltijden meenemen. Lekker huisgemaakte kost wanneer je te lui bent om te koken.  Neem gewoon een bakje mee als je ’s middags in het universiteitsrestaurant gaat eten. Sommige restaurants geven korting als je je eigen bakje meeneemt (en je hoeft het plastic of kartonnen bakje van het restaurant niet weg te gooien). Denk eraan als je ergens gaat eten zodat je de rest van je maaltijd mee naar huis kunt nemen (zonder, opnieuw, het plastic bakje van het restaurant te gebruiken). 

4/ Batch cooking 

Als je ouders goed weten om te gaan met hoeveelheden, zal de tip met de bakjes niet echt goed werken. Maar, maak je geen zorgen, ik heb nog een goede truc die ecologie en bezuiniging combineert. We hebben het hier over batch cooking! Het helpt je niet alleen om je afval te verminderen, maar het voorkomt ook dat je je geld uitgeeft aan onnodige dingen. Het concept? Je bereidt al je maaltijden in één keer, dan hoef je ze alleen ’s avonds na de les nog maar op te warmen. Het bespaart je veel tijd tijdens de week en zo kom je minder in de verleiding om eten te bestellen (en heb je ook veel minder afval van al die afhaalmaaltijden).

5/ Openbaar vervoer 

Dit hangt natuurlijk af van waar je studeert! Brussel staat vol steps. In Gent kun je alles te voet doen. Maar als je in Antwerpen studeert, moet je je ongetwijfeld door de stad verplaatsen, tenzij je alleen maar op in de Stadscampus blijft natuurlijk. Maak dan ook zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer!  Autorijden in Gent is levensgevaarlijk.

Trouwens, als je nog geen rijbewijs hebt, kun je je ouders vertellen dat je het om ecologische redenen niet wil halen. Even serieus nu, openbare vervoersmaatschappijen, zowel NMBS als De Lijn hanteren doorgaans studententarieven! Goed voor de planeet en voor je portemonnee!  

6/ Gebruik zoveel mogelijk je computer  

Ja, klopt, computers zijn belastend voor het milieu. Maar omdat je er een nodig hebt voor je studie, kun je hem net zo goed maximaal gebruiken. Kies allereerst een computer die perfect geschikt is voor je opleiding. Zo hoef je geen nieuwe te kopen terwijl de andere nog prima werkt. Want vanuit ecologisch oogpunt is het weggooien van elektronische apparaten – zeker als ze nog functioneren – uiteraard geen goed idee. Als je eenmaal een computer hebt die bij je past, probeer er dan ook echt alles mee te doen, zoals aantekeningen maken. Inderdaad, geen krabbels meer op vellen papier die je uiteindelijk weggooit omdat je het allemaal niet meer kunt lezen! Nog beter natuurlijk is wanneer je gewoon op je pc kunt studeren. Zo hoef je geen lessen meer af te drukken op vellen papier die je achteraf toch niet meer gebruikt. 

Je snapt het wel: als student en in het leven in het algemeen, telt elk klein gebaar voor het milieu! Ook bij Kotplanet proberen we binnen onze eigen context een verschil te maken.

What's your reaction?

Related Posts

No Content Available
Une petite notification ? OK Pas tout de suite