in

Drie snelle leertechnieken

@Pexels - lilartsy

Studeren is een leerproces. Tussen het ontdekken van geheugensteuntjes en het leren noteren, is er heel wat om over na te denken.Dit artikel geeft je goede technieken (niet zoals je cursus onder je kussen leggen als je slaapt), om je studie beter te kunnen aanpakken. 

1/ De Pomodoro-techniek

Je hersenen hebben maar een beperkt vermogen en kunnen zich maar een zekere tijd concentreren. We weten ook allemaal dat we zaken gemakkelijker onthouden die we aan het begin of op het eind van een bepaalde periode leren. 

De oplossing is niet moeilijk: maak jouw studiesessies korter. Zo ben je in staat om met maximale oplettendheid te studeren. Zo hoef je niet drie keer dezelfde bladzijde te herlezen en creëer je meerdere beginselen en een eindes. Op die manier hou je meer informatie vast. Het indelen van je studietijd kan je ook meer motiveren om alles te studeren.

De Pomodoro-techniek bestaat uit 25 minuten studietijd met telkens een pauze van 5 minuten. In die tijd moet je je bureau verlaten. Drink een glas water, eet wat fruit of ga je uitrekken. Je kijkt beter niet naar een scherm in deze korte pauzes.

2/ “Active recall”

Jouw verzameling pastel kleurige fluostiften is heel mooi om naar te kijken,maar je hebt ze niet nodig. “Active recall”  is DE techniek om je kennis van je lessen te beoordelen.

De grootste valkuil tijdens het studeren is de informatie zien en denken dat je wel weet wat er staat. Maar als je boek toe was en je gewoon de titels van jouw hoofdstukken op een blad papier had staan, zou je dan nog in staat geweest zijn om het allemaal op te noemen?

Dat is waar het bij actief herinneren om gaat: zeker zijn van wat je vanbuiten hebt geleerd. Je moet doen alsof je al in een examen zit. Dus, samengevat, studeer op jouw manier, sluit dan je boeken en herschrijf alles wat je juist geleerd hebt.

3/ Leg je leerstof aan iemand uit

Werkend volgens hetzelfde idee als actieve herinnering, kan je jouw cursus uitleggen aan iemand die aandachtig wil luisteren. Deze persoon kan je echt helpen om je tekortkomingen te beseffen. Als zij een deeltje niet begrijpen, kan dat betekenen dat je het eigenlijk niet goed hebt uitgelegd. Ook als je vragen van andere studenten kan beantwoorden, zal je weten hoe goed je jouw cursus kent.

Het academiejaar is juist begonnen. Aarzel dus niet om enkele van deze technieken in de praktijk te brengen zodra je de kans krijgt.

Laat ons jouw beste studeer techniek weten op Instagram!

What do you think?